Христина Арсенова е режисирала актьорите от екрана у дома. Снимки Cultinfo

Христина Арсенова е режисирала актьорите от екрана у дома. Снимки Cultinfo

Директорът на бургаския Куклен театър Христина Арсенова постави онлайн пиесата "Мнимият принц" по приказката на Вилхем Хауф на сцената на Куклен театър "Теремок" в град Вологда - административен център на едноименната област в Руската федерация.

"Работих онлайн от дома в продължение на месец", разказа пред "Черноморие" Христина Арсенова. Заради пандемичната обстановка и невъзможността да пътува за Русия, Арсенова работила с екипа на театъра във Вологда посредство екрана на лаптопа си. Въпреки, че е режисирала актьорите дистанционно, тя е доволна от крайния резултат и премиерата вече е факт.

Работата онлайн е била истинско предизвикателство за Христина Арсенова и трупата на Кукления театър. За първи път в театъра поставят пиеса от дистанция. Художник на пиесата е Емеляна Андонова - Тотева, автор на текста е Пламен Андреев, а автор на музиката - Владимир Джамбазов.

На дръзката крачка да постави спектакъл онлайн Христина Арсенова се навила, защото през 2015 година е поставила пиесата на Шекспир "Както ви харесва" на сцената на същия театър и познава работата на актьорите там.

"За резултатите е сложно да се говори, защото не виждах спектакъла пред екрана на компютъра. Нямах точна представа как пада светлината, каква е дълбочината и големината на сцената. В тези условия е сложно да се дават оценки. Имаше много трудности в процеса на работа и може би повече няма да се съглася да работя по този начин. Надявам се, че онлайн поставянето на спектакъл ще остане крайна мярка, защото никой екран не може да замени живото общуване, живите емоции, а театърът съществува и заради това", казва Христина Арсенова пред сайта Cultinfo.

Галерия