DSC_2441-1

DSC_2441-1

Христина Секлемова: Трети мандат за Николов ще е много, но Бургас не е готов за жена - кмет

председател на "Движение 21" в Бургас.

Омъжена, с едно дете.

- Г-жо Секлемова, четири месеца преди местните избори, които ще се проведат през октомври тази година, как стои в структурно отношение "Движение 21" в Бургас и в региона?

- Много добре. Вече имаме изградени клубове в Бургас, Поморие и Несебър. В момента правим клубове в Сунгурларе, Айтос и Карнобат. Като млада и нова партия вече имаме много симпатизанти. Не искаме да имаме много и раздута членска маса. Залагаме на хората, които ни симпатизират и които биха ни помогнали в една изборна обстановка.

- Какъв е профилът на симпатизантите на "Движение 21"?

- Много различен от гледна точка на партийно, интелектуално и възрастово отношение. Имаме симпатизанти от АБВ, "Атака", НФСБ, Реформаторския блок. Шарени са ни симпатизантите. Сред тях има доста възрастни хора, които припознават нашия лидер Татяна Дончева, но са се откъснали от комунистическото и социалистическото мислене. Има много млади хора, които не са се занимавали с политика. Знаете, че 90% от младите хора у нас са аполитични и е изключително трудно да ги присъединиш или по някакъв начин да им обясниш, че е нужно да бъдат активни. Ние от "Движение 21" сме успешни в тази посока.

- Колко леви са вашите идеи?

- По мое мнение и това на нашата лидерка, не бива да разделяме пространството на ляво и дясно. Ние сме повече в центъра, ако може изобщо да се прави разделение на убежденията в България. Ние сме повече социални, отколкото леви, повече сме за действие, отколкото за популизъм, на който сме се наслушали през последните 25 години.

- Кога ще бъдат ясни имената на кандидатите за общински съветници и ще имате ли свой кандидат-кмет в Община Бургас?

- Надявам се да имаме свой кандидат-кмет. Много ми се иска да имаме и това ще стане ясно в скоро време. Не че имаме нещо против настоящия кмет Димитър Николов, но мисля че трети мандат ще му е много. Според мен, два мандата за един кмет са напълно достатъчни при третия започва да се усеща изхабяване.

- Готов ли е Бургас да бъде управляван от жена?

- Не, не мисля. Още не е готов. Като се сменят още едно или две поколения - може би да. Въпреки, че бургазлии се смятаме за отворени, либерални морски хора, не че останахме много такива, но по отношение на заемането на ръководни постове и в това число и на кметския, Бургас е консервативен и не е готов за жена кмет.

- Какво ще бъде пропорционалното съотношение мъже - жени в листата на "Движение 21"?

- Като че ли мъжете ще бъдат повече. На парламентарните избори жените бяха повече. Сега обаче, като видяха, че ние сме по-активни и набраха смелост и в момента те имат преднина.

- Ще видим ли познати лица в листата за общински съветници?

- Ако броим мен, смятам, че съм позната в Бургас, други познати лица няма. Ще бъдат нови и непознати хора, които досега не са се занимавали с политика.

- Ще имате ли достатъчно време, за да успеете да получите нужните гласове, за да имате общински съветници в новия местен парламент на Бургас?

- Като се има предвид, че сега при нас е активен туристически сезон и всеки е на друга вълна, мисля, че имаме достатъчно време. Този филм вече го играхме на миналите парламентарни избори и ще се справим и сега. Ще постигнем един добър резултат.

- Имахте среща с общинския председател на БСП - Бургас Евгений Мосинов. Разбрахте ли се за нещо или се разминахте във визията за бъдещото развитие на Бургас?

- И в частни разговори съм споделяла и след това казах, че това беше опознавателна среща. Градът трябва да бъде управляван с голяма доза приятелски отношения между партиите, защото местната власт е за града. Може в национален мащаб да имаме огромни различия и категорично неприемливи взаимоотношения, но за града и местната власт е необходима толерантност между нас, защото ще работим за гражданите на Бургас. А като разбирателство, не мисля че имаме кой знае какви разлия дали с БСП, дали с Реформаторския блок, дали с ГЕРБ - всички искаме да направим най-доброто за града. Често се шегуваме, че Бургас е най-добрият град за живеене, но не и за работа. Благодарение на всички европейски проекти Бургас доби един приличен вид за европейски град. Винаги може и повече, разбира се. Но откъм бизнес и работа, нещата отиват на зле.

- Винаги, когато се зададат избори основното, което политиците вадят, като коз е разкриване на нови работни места, подобряване на условията за развитие на бизнеса, привличане на нови инвеститори. Вие сте човек от бизнеса. Какво мислите, че може да направите, ако влезете в Общинския съвет, за да се подобри икономическата среда в града?

- Страшно съм скептична в това отношение. Успяхме да прогоним всякакъв вид инвеститори, незнайно защо. Странно ми е, защо този разкошен град с невероятно пристанище и възможности за туризъм, се оказа, че работим три месеца в Слънчев бряг и през останалото време реално умираме. Не знам кой ще е този, който ще говори за разкриване на нови работни места. Не виждам да се разкриват такива, не виждам пристанището да работи. Там виждам само камари от железарии, половината от които са шахти. Това ли е пристанище Бургас? Уж сме най-голямото пристанище, а всички товари отиват във Варна. Направихме ро-ро линия, а корабът стои тук. Ако някой от кандидатите за кметове и общински съветници прави кампания за разкриване на работни места, това ще е чист популизъм. Ние, като партия смятаме, че трябва да докараме инвеститори в този град. Едно голо строителство, услуги и празни ресторанти - това не е полезно за града. Какво работи в Бургас? Нефтозаводът е голям данъкоплатец, но той плаща данъци в София. Кабелният завод е закрит. Чувам, че ще продават и бившият "Хемус". Не може градът да живее само от заеми. Вече изгубих цифрата на заемите, които Общината е взела. Кой ще ги връща тези пари и как? Ние сме с най-високи местни данъци и такси. Какъв боклук хвърля един офис? Торбичка. Но понеже е в централна градска част и плаща безумни пари. И въпросът е, къде отиват тези пари? Не виждам да е особено чист града. Имаме една работеща Синя зона. Никой не може да ми каже, къде отиват парите от нея. Имаме едни прекрасни неща, които се случват - тук басейнче, там спортна площадка и нищо съществено.

- Кой е най-големият проблем на Бургас?

- Безработицата и то най-вече скритата безработица, защото всеки нормален човек, който се разходи по главната улица може да види - пълни кафенета, хората са седнали, къде на кафенце, къде на водичка. Това е безработица. Не мога да си представя, че това са толкова много хора, които работят на смени. Защото аз съм работила на смени и знам, какво е да имаш един ден, в който си, като мъртъв и един ден, в който горе-долу да се осефериш. Това е чиста безработица. Градът умира.

- Колко общински съветници трябва да има "Движение 21" и на какво коалиционно споразумение трябва да разчитате в местния парламент, за да може да бламирате решения на ГЕРБ, ако евентуално те отново имат мнозинство?

- Много е рано да се правят прогнози. Всички ние се стремим да вкараме, колкото е възможно повече общински съветници. Много силно ми се иска да вкараме повече от пет съветници, но реално погледнато ще бъдем в диапазона между трима и петима. Ако ГЕРБ успеят отново да вкарат толкова съветници, колкото имат сега, не знам какво бихме могли да направим.

За нас е важно нещата да се случват. Дали ще е ГЕРБ, Атака, НФСБ, които и да са, ако нещата са за града и е конструктивно - ще гласуваме "за", ако е нещо безумно, естествено е, че ще бъдем опозиция.