Анета Краева празнува рожден ден с живописна изложба. Снимки Лина Главинова

Анета Краева празнува рожден ден с живописна изложба. Снимки Лина Главинова

Анета Салабашева - Краева рецитира "От какво се прави ливада" на Емили Дикинсън. Стихотворението на американската поетеса е най-любимото на бургаската художничка. С поетичните строфи Анета поздрави своите съученици, колеги, приятели, почитатели на изобразителното изкуство дошли на нейната изложба. Нетърпимите юлските жегни не попречиха на всички да се съберат в залата на Дружеството на бургаските художници на улица "Александровска" №22 и да станат съпричастни на празника на авторката.

Анета Салабашева - Краева отпразнува своя рожден ден представяйки се пред публиката с най-новите си 27 живописни платна. За родената под огнения знак на "Лъв"-а и кореняк бургазлийка, говори не кой да е, а поетесата Роза Боянова. "Малко разговори сме имали с авторката на тази изложба, но всяка от нас знае много повече за другата, имаме много общи неща от времето, когато още не сме се познавали - нейната първа самостоятелно изложба е открита в годината, когато аз издадох първата си книга - през 1984 г. Тя ме познава като поет, аз нея като художник години преди да се срещнем", сподели пред дошлите Боянова. Според нея картините в изложбата на Анета Салабашва - Краева се раждат като близнаци - по две - "Лятно кафе" - "Жената цвете" или "Витрина" - "Гримьорна".

През годините от завършването на Великотърновския университет "Св св. Кирил и Методий" до днес възпитаничката на професор Янаки Манасиев има десетки самостоятелните изложби у нас и в чужбина. Името и е познато, не само като съвременен и популярен български автор, но и като един от най- добрите преподаватели по изобразително изкуство в Бургас. Повече от 36 години от живота си Анета Салабашева - Краева отдава на преподаването на тънкостите на изобразително изкуство в бургаското училище "Св. св. Кирил и Методий". Сред нейните ученици са Добрин Вътев - председател на Дружеството на бургаските художници, Таня Стоянова - художник и още изявени автори.

"Ако трябва отново да избера своя професионален път, пак бих съчетала работата си на художник и преподавател по изобразително изкуство в училище", сподели Анета Салабашева - Карева. Според нея, човек не става по-стар, защото е живял много години, а защото неговият ентусиазъм го е напуснал. "Тогава душата се набръчква. Млад е този, който запазва в себе си способността да се очарова", допълва художничката.

Галерия