Симеон Абанос гостува за първи със самостоятелна изложба в Бургас. Снимки Лина Главинова

Симеон Абанос гостува за първи със самостоятелна изложба в Бургас. Снимки Лина Главинова

Симеон Абанос показва живописни платна в едноименната бургаска галерия. Художникът от Габрово гостува за първи път в "Бургас" по покана на собственика Руси Куртлаков. Авторът, който е завършил интериорен дизайн, е изкушен от живописта. "За мен е истинско удоволствие и радост, че той гостува в нашата галерия. Картините му са като приказки, които ми връщат спомените от моето детство. Много го харесвам", не скри удоволствието си от изложбата Руси Куртлаков.

За автора живописта му дава възможност да покаже своято чувствителност. Картините му са цветни, заредени със заряд и емоционалност. "Картината е едно вълнение и ако зрителя го усети, това е истинско удоволствие", призна Симеон Абанос.

На откриването на изложбата на габровския художник в галерия "Бургас" дойдоха зам.-областният управител на Бургас Севдалина Турманова, двама професори от Художествената академия - бургазлията проф. Светозар Бенчев и проф. Георги Янков, Димо Колибаров - също преподавател в Академията.

Симеон Абанос е роден в Габрово. Приет е да учи специалност "Интериорен дизайн". Във втори курс обявяват конкурс, на който той се явява и го печели. Така заминава за Академията в град Хале, тогава ГДР, където завършва образованието си. В продължение на 24 години е бил директор на Художествената галерия в Габрово. Сега е на свободна практика.

Фамилията си наследява от баща си - Стефан Абанос, който сам я променя. Той е завършил Тревненската дърворезбарска школа. В началото на XX век харесват дипломната му работа и го канят да изработи предметите от нея за двореца "Царска Бистрица" в Боровец. Така Стефан Абанос измайсторява от орех резбована маса, четири табуретки, два стола, диван. Използва за инкрустацията седеф. Мебелите и до днес са в царския дворец. "Същите тези мебели ги има в моя дом, наследство от баща ми. Той прави първо тях и след това измайсторява същите за двореца", сподели пред "Черноморие" Симеон Абанос.

Галерия