И Божидар Димитров обикаля в Бургас в "Нощта на музеите" антични коли и датира от началото на II или края на I век", каза при откриването на изложбата директорът на Бургаския музей Цоня Дражева. Двуколката е едноместна и е с богата украса. Смята се, че е принадлежала на богат тракийски аристократ. Има изключително интересно конструктивно решение - елегантна и единствена по рода си.

 

Посетителите на Археологическия музей ще могат да разгледат колекцията от предмети, открити при разкопки в Бургаски минерални бани, край крепостта Русокастро и други.

В Етнографския музей е представена седянка. Посетителите там могат да втъкът нишки в чергата, която се тъче на стана в двора. В музея е показана експозиция от бита на бургазлийката от началото на миналия век. Има интересни предмети и картини на едни от най-известните по онова време бургазлийки.

Обиколката из музеите тази вечер трябва да включва и другите два - Историческия и Природонаучния. В първия са показани две изложби свързани с освобождение на Бургас. На втория етаж е подредена цялостна колекция с предмети и ценен порцелан от Севър и Майсен.

В Природонаучния музей могат да се видят колекциите от минерали и орнитологична колекция с над 200 вида птици, характерни за черноморския прелетен път "Виа Понтика". Сред интересните е препарираният тънкоклюн свирец, една от най-редките птици в света, за която се смята, че е на прага на изчезването.

Там е представена и фотографската изложба на Татяна Стефанова-Байкушева с фотографии от Южното Черноморие, правени от въздуха.

Музеите ще бъдат отворени за посещение тази вечер до 24.00 часа. Входът за всички музеи е безплатен.