Чашката е изработена от трици и не съдържа консерванти

Чашката е изработена от трици и не съдържа консерванти

И депутатите ще отпиват сутрешното си кафе от вкусната вафлена чашка. Тя е биоразградима и е направена от овесени трици. Чашката може да задържи 40 минути горещата течност - кафе или чай, а след като изпиете напитката си, може да я хапнете. Зад идеята за вафлената чашка, произведена от зърнена култура, стоят двама пловдивчани - Симеон Гавраилов и Мирослав Запрянов. Продуктът им е иновативен за страната и единствен по рода си за нашите географски ширини. Той успешно заместна пластмасовите чашки за кафе, които до няколко години ще излязат от употреба, след като Европейската комисия прие първата по рода си стратегия за ограничаване на пластмасата, последвана от предложение за пакет от мерки за забрана на определени пластмасови продукти за еднократна употреба.

Находчивите пловдивчани вече успешно налагат на пазара своя продукт. "Идеята ни се роди преди доста години. Тогава си направихме машина, забъркахме тесто, направихме чашка и я изпекохме във фурната. Тя издържа 30 минути", разказа пред "Черноморие" Симеон Гавраилов. През различен период от време двамата с Мирослав се връщат към идеята си, докато преди около три години не се захващат сериозно с нея. Те вече имат производствена база, където произвеждат вафлената чашка. Тя е направена от биоразградим продукт и е подходяща и за вегани, тъй като не съдържа животински продукти, за направата й не се използват консерванти и оцветители, твърдят пловдивчаните. Срокът на годност на чашката е 6 месеца. Ако, след като си изпиете кафето в нея не я изядете, може да я изхвърлите. Тя е разградима и не генерира отпадък.

Преди близо 2 седмици и бургазлии имаха уникалната възможност да пият кафето си във вафлената чашка, която Симеон и Мирослав са нарекли Cupffee. На форум, посветен на Черно море, участниците опитаха горещата напитка и след това си хапнаха чашката.

Интересът към нея е голям. Когато от Народното събрание обявяват обществена поръчка за доставка на чаши за кафе, които са екологични, пловдивчани се явяват и печелят. От следващата година всички 240 депутати, служители в Народното събрание и всички посетители ще могат да пият кафе от зърнената чашка.

Фирмата на Симеон и Мирослав все още е малка, но екипът й се разраства, както и производството, заради все по-нарастващия интерес към продукта им. Той се продава в специализирани магазини и кафетерии в Пловдив, София и Бургас. Запалените по екологичния вкусен продукт могат да си купуват кафето в тази чашка.

Запитвания към пловдивчани има от Русия, Австралия (там вече са изпратили мостри б.а.), Близкия Изток, Перу, от държавите на Балканите.

"В момента разработваме нови продукти, като аксесоари към кафето. Искаме да пуснем в продажба и чашки с вместимост от 240 мл. Настоящата е от 110 мл. и е подходяща за късо, средно и дълго кафе", обясни Симеон Гавраилов. В скоро време чашките ще се продават и в магазинната мрежа, така че всеки, който е екологично ориентиран ще може да си купи и да си прави кафе за работа в тях.

Пловдивчани не се притесняват, че конкуренцията ще се появи. Напротив, мотивирани са да продължат и да развиват идеята си, която вече намира съмишленици в цялата страна и извън пределите на България!

Галерия