Ловците преминаха по улица Александровка под звуците на своя химн. Снимки Лина Главинова

Ловците преминаха по улица Александровка под звуците на своя химн. Снимки Лина Главинова

И ловците в Бургас отбелязаха Деня на храбростта - Гергьовден. Представители на различни дружинки, облечени в ловни дрехи и с кучетата си, дефилираха по улица "Александровска" под звуците на Химна на ловците, написан от Георги Шагунов. Поводът е 145 години от рождението на композитора, а инициатори на събитието са -  членовете на сдружение "Общество за духовни изяви" и сдружението на ловците и риболовците "Лебед". Шествието тръгна от площад "Тройката", премина по улица "Александровска" и приключи до къщата, където е живял Шагунов.
В началото на миналия век на 6-и май ловците и риболовците са дефилирали облечени в подходящо ловджийско облекло, придружавани от ловджийските си кучета. Тогава те са пеели Химна на ловците и марша "Един завет"- написани и композирани от Шагунов. Самият той е бил член, а след това почетен председател на дружеството, което пък тази година отбелязва 120 години от създаването си.

Празничният ден започна с поставени на венци и цветя пред паметника на българския воин в Бургас, а след това бяха осветени бойните знамена от Сливенския митрополит Йоаникий.

Галерия