Новите мерки влизат в сила от 17-ти март

Новите мерки влизат в сила от 17-ти март

Норвегия обяви удължаването на досега действащите ограничения за влизане в страната до 7 април. На територията на страната ще бъдат допускани само норвежки граждани и чужденци, които имат статут на постоянно пребиваващи в Норвегия.

Въвежда се изискване за всички, които се завръщат в Норвегия след несъществени пътувания в чужбина (екскурзии и почивки), да бъдат настанявани в карантинен хотел, докато не дадат отрицателен резултат от тест за коронавирус. Тестът може да бъде направен най-рано на третия ден след пристигането в страната. Мярката влиза в сила от 17 март и ще бъде прилагана с еднаква сила за постоянно пребиваващите в Норвегия и за норвежките граждани.

Предвижда се тези, които пътуват по необходимост или по работа, например с цел събиране с непълнолетни деца, раждане на собствено дете, посещение на умиращ или тежко болен роднина и участие в погребение на близък член на семейството, да бъдат освободени от новото правило. За тази група ще продължават да важат досега действащите ограничения.

Същевременно правителството отправи и редица препоръки във връзка с честването на настъпващите Великденски празници, които включват предупреждения за спазване на общите мерки и правила, избягване на ненужните пътувания дори и в рамките на Норвегия, намаляване на социалните контакти до не повече от 10 седмично.

На гражданите се препоръчва да се ангажират предимно в дейности на открито и да избягват места, в които е възможно струпване на хора, като ресторанти, детски площадки, водни паркове и други.

По време на Великденските празници празнуващите следва да избягват участието в богослужения и религиозни тържества извън общината на постоянното им местожителство.