DSC_0282

DSC_0282

И шефът на РИК - Бургас гласува машинно

вицепрезидент на Република България. Тя избра вместо традиционното гласуване с бюлетина да застане пред машината и с две натискания на екрана да упражни правото си на глас. "Машинното гласуване е по-лесно, по-бързо и при него шансовете за грешка са сведени до минимум", каза пред екип на "Черноморие" Елка Стоянова, след като гласува в СИК 001 на училище "Княз Борис I" в Бургас. Това е едно от трите учебни заведения в Бургас, където за първи път може да се гласува и машинно. Другите места, където става това, са СУ "Константин Петканов" в комплекс "Меден рудник" и гимназията за романски езици "Георги Сава Раковски" в центъра на града.DSC_0278DSC_0255

"Машинното гласуване е по-лесно. Натискаш едно копче и си готов", коментира журналистът Катя Николова, която също упражни правото си на глас в СИК 001 в "Княз Борис I".

"Избрах да гласувам машинно, защото по принцип подкрепям електронното гласуване. С машината не е по-сложно от употребата на смартфон", коментира Иво Христов, който гласува в СУ "Константин Петканов".DSC_0234

Освен в община Бургас, където има 14 СИК с възможност за машинно гласуване, по този начин може да се гласува и в още две общини на областта - Айтос и Камено.

Машинното гласуване е само за изборите за президент и вицепрезидент. Националният референдум се провежда по традиционния начин - с бюлетина.