Служителите на касата се събраха на протест пред сградата на РЗИ. Снимки Черноморие-бг

Служителите на касата се събраха на протест пред сградата на РЗИ. Снимки Черноморие-бг

И Бургас служители на Националната здравноосигурителна каса излязоха на символичен протест пред сградата на касата в морския град. Така те подкрепиха колегите си в цялата страна, които искат 40 на сто увеличение на заплатите. Протестът се организира съвместно от двете синдикални организации на КНСБ и КТ "Подкрепа".

За увеличението на възнаграждението на работещите в касата са необходими десет милиона лева допълнително към бюджета на НЗОК, вместо предвидените четири милиона лева.

Двата синдиката настояват да бъдат отпуснати още 200 щатни бройки, които да покрият обслужването на хората с увреждания, тъй като от 1 юли тази година отпускането на медицинските изделия и помощните средства ще се поеме от НЗОК. За администрирането им не са предвидени никакви допълнителни средства. "На месец, по разчети на Агенцията за хора с увреждания и на Министерството на труда и социалната политика, се обслужват около 10 хиляди човека, което е голям проблем за касата, защото това е нова дейност, а няма пари за хората", коментира Костадин Манов, секретар на КНСБ.

Галерия