Благодарение на своята харизма д-р Орасио Аруда е изключително популярен сред населението. Негови снимки са налепени по прозорците на домовете. Снимки Петя Панайотова

Благодарение на своята харизма д-р Орасио Аруда е изключително популярен сред населението. Негови снимки са налепени по прозорците на домовете. Снимки Петя Панайотова

Коронавирусът събуди чувството за хумор на мнозина ползватели на социалните мрежи у нас. В Квебек, Канада, еквивалентът на генерал – майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски се казва д-р Орасио Аруда, директор на Общественото здраве и син на португалски имигранти. Той вече е медийна звезда. За разлика от родните мемета с проф. Мутафчийски, д-р Аруда не казва: "Да не излиза!", но пък показва редовно на канадците как да си мият ръцете.

За това разказа пред "Черноморие" бургазлийката Петя Панайотова, която от години живее в Квебек.

Вече пета седмица репортерите на "Черноморие" ви срещат с бургазлии от различни краища на света. Чрез техните разкази разбираме какви са ограничителните мерки в местат където живеят, спазват ли се и как държавата реагира на засегнатите от кризата с COVID - 19 браншове.

В Канада 33 180 са регистрираните случаи на коронавирус, а 11 141 вече са оздравелите. Най-засегната е провинция Квебек, където има повече от 350 починали, заразени с COVID - 19, предимно възрастни хора. Огнища на болестта има в домовете за възрастни хора, където посещенията са забранени. Социалният климат е спокоен и населението като цяло приема и изпълнява съвестно въведените мерки.

"Броят на заразени е относително висок, но Квебек е провинцията, в която хората се тестват най-много. От друга страна през пролетната ваканция в началото на март, хората по традиция пътуваха и това допринесе значително за разпространението на заразата", споделя Петя Панайотова.

Мерките за ограничаване на заразата от COVID - 19 в Канада бяха въведени на 12-ти март. Първоначално бяха затворени училища, детски градини и занимални. Спортните и културни мероприятия бяха отменени. Освен услугите от първа необходимост, всички стопански сектори са затворени и не осъществяват дейност. Мерките се спазват като цяло, а полицията следи за нарушители, отговаря на сигнали за забранени събирания или отворени производства.

"Естествено, както навсякъде и тук има случаи, които приключват със сериозни последствия. Например сватба в елитен хотел в деня на въвеждане на забраната стана причина за 150 заразени или погребение в една от атлантическите провинции, което доведе до множество заразени. Младеж беше арестуван и подведен под отговорност, след като се изкашля нарочно върху ПОС терминал и разпространи гордо клипа в социалните мрежи",  сподели Петя.

Канада е федерална страна и компетенциите са разпределени между провинциалните правителства и федералното. Провинциалния кабинет Петя определя като последователен в действията си спрямо разпространението на вируса. На федерално ниво обаче някои критикуват забавената реакция в затварянето на границите, както и някои решения или действия на премиера Джъстин Трюдо. Широк отзвук имаше решението му да прекара почивните дни за Великден (католическият Великден бе на 12-ти април б.а.) на вилата със семейството си, след като за хората придвижванията и събиранията са или непрепоръчителни, или забранени в зависимост от провинцията.

Подобно на останалите държави и в Канада бизнесът се осъществява основно в интернет.

"Съответно изнасянето на бизнеса и услугите в интернет пространството се ускори и се гласуваха спешно, както провинциални, така и федерални финансови помощи под различна форма и с облекчени условия за достъп. Почти 100% от засегнатото населението се оказа с приличен месечен доход. Естествено се разчита на добрата воля на подаващите молба и правителствато смята, че предвид кризата е по-важно никой да не остане гладен, отколкото да е затруднен достъпът до финансови средства. На по-късен етап ще се отсеят  злоупотребилите със системата поради сравнително лесния достъп до държавни средства. Буквално до 5-ти април хората, съкратени или останали без доходи, имаха вече преведени по сметка пари", разказа Петя.

Насърчава се дистанционната работа, обучението вкъщи и доброволния труд, който в Канада има големи традиции. В Квебек вече мислят и за след кризата  като ситуацията не е много по-различна от останалите засегнати държави. "Хората се ориентират към местното производство, поддържане на местния туризъм и творци, намаляване на свръхконсумацията. Създаден беше локален портал за търговия на местни производители и преработватели Ma Zone", споделя още бургазлийката.

Галерия