Птиците са били спасени от природозащитна организация и са намерили своя нов дом в Зоопорка в квартал Черно море

Птиците са били спасени от природозащитна организация и са намерили своя нов дом в Зоопорка в квартал Черно море

Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" в Бургас осинови къдроглави пеликани и щъркели, които живеят в зоопарка в квартал "Черно море". От агенцията осиновиха два къдроглави пеликана, които са сред най-едрите летящи птици на Земята и попадат в червения списък на световнозастрашените видове, и два щъркела. Птиците са пристигнали в зоологическата градина, след като са били спасени от природозащитна организация.

"Осиновяването е практика във всички европейски зоопаркове. Осиновителят поема грижите за животното, осигуряването на храна и пр. Всъщност, това е най-болния проблем не само в България, а и в цял свят. Защото храните са животните са специфични", каза Кръстьо Дъбов, управител на Зоопарк - Бургас. Той благодари на ИАРА затова, че са откликнали на призива им за осиновяване на птиците. От Агенцията са поели ангажимента да осигуряват храната за птиците. Тя пък достига до трапезата на пернатите "с любезното съдействие" на рибари-бракониери, в чиито мрежи инспекторите от ИАРА са я открили в хода на проверките си из водоемите в региона.

На менюто на пеликаните и щъркелите, могат да завидят дори някои ресторанти и почитателите на здравословното хранене. Дажбата им включва основно риба, тъй като в момента няма как да си набавят така апетитната гарнитура и мезета от жабчета и змийчета. Птиците ядат речна, езерна и морска риба, като предпочитат дребната - цаца, хамсия, червеноперка, дребни каракуди. Само преди броени дни незаконен улов от шаран, сребриста каракуда и бяла риба, иззет от бракониери, напълниха очите и стомасите на питомниците на зоопарка.

Между два и три килограма риба на ден включва менюто на един пеликан. Горе-долу толкова е и дневната дажба за щъркелите. "Месечно храната им е около половин тон риба. Трудно е постоянно да осигуряваме това количество, затова се обърнахме с апел за осиновяване. И ИАРА се съгласи да бъде настойник. Вече сме подписали договор за осиновяването с Агенцията, сега е ред и на кръщавката на питомниците. Имената ще бъдат избрани от попечителите или чрез анкета", уточни Кръстьо Дъбов.

Зоопаркът в Бургас ще подеме кампания за осиновяване и други от обитателите си. Всеки, който обича природата и животните, може да се включи в нея, да подпомогне отглеждането им и да даде име на своя любимец.

Галерия