Срещата се състоя по инициатива на ръководството на Агенцията. Снимка ИАРА

Срещата се състоя по инициатива на ръководството на Агенцията. Снимка ИАРА

Квота за калкан през тази година ще има. Това увери изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури д-р Николай Георгиев на среща с рибарите от Южното Черноморие. В нея участва и част от ръководството на агенцията. "През изминалите седмици инициирахме подобна среща с рибарите от Северното Черноморие. Идеята на днешната среща е да чуем проблемите и предложенията от южната част на България. Иска ми се да намерим правилния синхрон между бранша и агенцията, за да вървим в точната посока. Това, което успяхме да постигнем е през тази година да имате квота за калкан. Европейският регламент беше приет на 11 януари, с което се направи разпределение на сдруженията и рибарите. През изминалата година Консултативният съвет одобри доклад на ИАРА, за приемане и влизане в сила на квота за калкан от 1 януари 2025", каза д-р Николай Георгиев.

По време на срещата представителите на бранша повдигнаха въпроса за риболовния дневник. "В края на тази седмица ще имам работна среща с фирмата доставчик на софтуера, с която да намерим решение при техническа неизправност какви действия да се предприемат. Възможност за инсталиране на софтуера на друго устройство, което да не пречи на риболовния курс на корабите. Предлагам да видим какво решение ще постигнем при срещата с доставчика на софтуера", заяви изпълнителният директор на ИАРА.

От Агенцията търсят начини за увеличаване на биоразнообразието в Черно море. "Една от целите ни е да бъде наложена забрана за улов на бялата мида в летните периоди. Работим в посока поставянето на конкретни предложения, с цел  подпомагане на оцеляването й в морето", сподели д-р Николай Георгиев.

"Отношението на ИАРА е изключително важно за нас. Останахме в една неизвестност по темата за вятърните паркове. Търсим подкрепа и становище, не е желателно да казваме не на зелената енергия, но ако пречи на аквакултурата в морето, няма да подкрепим поставянето му. Мотивите са ни, че рибата ще стане по-скъпа и съответно дейностите по обработката й ще се усложнят. Нашите притеснения са свързани с електромагнитни полета на ветроперките, които ще  нарушават емиграционните пътища в Черно море", заявиха представителите на бранша.

Те поискаха под егидата на ИАРА да се направи инициатива за тригодишен мониторинг на Черно море, за да има цялостна картина, на базата на която да се инициират законодателни промени.

На работната среща присъстваха представители от асоциацията "БГ фиш", сдружение "Черноморски изгрев", сдружение "Морски сговор".

Предстоят срещи с рибарите в Царево, Лозенец, Приморско и Поморие.