Ицко Финци е новият носител на приза Ключът от кулата. Снимки Черноморие-БГ

Ицко Финци е новият носител на приза Ключът от кулата. Снимки Черноморие-БГ

Актьорът Ицко Финци е новият носител на отличието на Община Бургас - "Ключът от кулата". Престижният приз му бе присъден по повод 85-ия му рожден ден. Той избра бургаския драматичен театър "Адриана Будевска", за да отпразнува кръглата годишнина. Близо час и двайсет минути актьорът рецитира, пя и свири за морската публика. Той направи ретроспекция на живота и творчеството си. Сподели моменти от първите си уроци, които е вземал при известни софийски музикални педагози, за първите си стъпки в театъра, за трите години, които е прекарал с трупата на "Адриана Будевска". Ицко Финци чете и басни от Валери Петров, събрани в книгата му "От иглу до кюнец", която е отпечатана през 2010 година.

На финала на първата част от вечерта, посветена на годишнината на актьора, Йорданка Ананиева - зам.-кмет по култура в Община Бургас връчи на Ицко Финци "Ключът от кулата" и поздравителен адрес от името на кмета на Бургас Димитър Николов.

Втората част продължи с прожекция на филма "Лятото на Мона Лиза", сниман от режисьора Лиза Бонева, която е и съпруга на Ицко Финци. Зрителите трябваше да видят последният съвместен проект на Финци - Боева - "Уилям Шекспир: Най-известният човек, който никога не е съществувал", но в последната минута бе излъчен "Лятото на Мона Лиза". "Не успяхме да завършим проекта за Уилям Шекспир, затова ви показваме този филм", обясни актьорът. Той разказва историята около кражбата на картината на Леонардо да Винчи "Мона Лиза" и историята на нейното създаване.

Галерия