DSC_0888

DSC_0888

Иеротей: Светата литургия е най-силната духовна енергия

 
- Светия Синод гласува вашето избиране за епископ в Сливенска епархия. Чие беше предложението за вашата номинация?
- Предложението беше на моя духовен старец Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий, който иска да бъда издигнат за епископ, за да бъда негов викарий т.е. заместник, за да му помагам в неговата дейност като архипастир на Светата Сливенска митрополия.
- По какъв начин изборът ви ще се отрази на сегашните ви ангажименти. Вие сте игумен на поморийския манастир?
- Все още е рано да се каже. Продължавам да бъда игумен на манастира и ще бъда натоварен от Негово високо преосвещенство митрополита с църковни дейности, свързани с цялата епархия в нейната канонична територия.
- Как приемат миряните това ваше избиране за епископ?
- Не мога да говоря от тяхно име, но има радостни отзиви, защото хората се вълнуват от църковните проблеми. Виждат, че в такава епархия, като Сливенската, в която има  множество отговорни служения, дядо Йоаникий има нужда от споспешник, който да му помага в тежките и трудни отговорности по изпълняване на архипастирския си дълг. И аз трябва да бъда негов помощник и да го подкрепям във всяка негова стъпка. Дай Боже да е здрав и дългоденстващ (наскоро тържествено отбелязахме неговата 75-годишнина, в която участва и Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ).
- Има ли притеснения от страна на миряните в Поморие, които се изповядват при вас, че ще загубят своя духовен водач във ваше лице?
- Разбира се в момента такъв въпрос не стои. Дори и да бъда преместен на този ръководен пост, християните винаги могат да разчитат на моята скромна немощна духовна помощ.
- Каква е отговорността, която поемате, след като сте вече ръкоположен за епископ?
- Архиерейският кръст винаги е бил тежък, защото на епископа се възлага отговорността да бъде тайноводител на християните, върху него се възлага благодатта на Светия дух, за да може той да ръководи успешно християните в техния труден житейски път. Трябва да бъдем много трезвени и разсъдителни, защото съвремието носи своите проблеми пред християнското общество, които чакат своето решение.
- Какви са тези проблеми?
- Въпросът с катехизацията на вярващите, въпросът с вероучението на децата и социалното служение на Църквата. Виждаме до каква степен е западнал моралът на българите. Една от основните функции на църквата е въздигането на духовната мощ на българския народ. Това е едно от най-важните задължения на Българската църква - тя е най-старата българска институция. По важност, след служението на Бога е духовното осъвършенстване и просперитет на българския народ.
- В последните години расте броят на руснаците, които си купиха имоти и постоянно живеят у нас. Значително е присъствието им в Бургаска област и в частност в община Поморие. Като че те по-често прекрачват прага на църквата от българите?
- Има такава тенденция, но българите все пак са мнозинство в храмовете. Ние имаме добро отношение не само към руснаци, но и към други братски славянски народи. В нашия манастир всяка година гостуват белоруси, идва и група от деца с увреждания, която е към една тяхна енория, в която специално се обгрижват деца сираци и болни. Поддържаме топли връзки и със съседните нам Православни църкви.
- Достатъчно ли е това, което прави Българската православна църква за спасението на народа?
- Най-важното дело, което извършва Православната църква е служба, в която се отправя молитва към Бога за просперитета и духовното осъвършенстване на българския народ. Най-важната е думата Богослужение. Тя не може да бъде заместена с друго слово и Светата литургия, която се извършва от църквата е най-силната духовна енергия, която може да бъде измолена от Българската православна църква. На следващото място са и другите отговорности на църквата. В едно тежко икономическо положение, в което e поставена България и църквата, желания за просвета и социални дейности има, но не могат да се осъществят в размера, в който духовниците и миряните биха искали  те да бъдат извършвани.
- От кого трябва да тръгне идеята за въвеждане на задължително вероучение в училище - от църквата или от родителите?
- От недрата на народа, защото и самите църковни ръководители са произлезли от недрата на народа. Православната църквата винаги е залагала на демократичния принцип. И на църковните събори участват не само епископите, но и свещеници и множество миряни. От долу трябва да се тръгне и да се проведе, ако трябва и референдум за въвеждане на вероучението.