Илия Михов напира да вземе Международния турнир "Купа Бургас"

Докладната е входирана в ОбС от Мария Петрова. Тя трябваше да бъде гледана на сесия на местния парламент миналия четвъртък. Съветнците обаче не взеха становище по казуса. В докладната се иска общината да предостави на Танцовата академия и на клуба правото да организира турнира, който се провежда от 24 години и се организира от клуб "Бургас 75".

 

"От самото си създаване той е продукт на усилията и подкрепата на ръководството на града и на бизнеса. Той е събитие от международния културен и спортен календар на Бургас и по самия си замисъл трябва да носи популярност, слава и привлекателност за града ни, да вписва името "Бургас" в графика на водещите танцови двойки по света и да си вдига рейтинга с всяко следващо издание, с всяка следваща година нагоре и нагоре", се казва в отвореното писмо, разпространено от Илия Михов.

Турнирът обаче не е продукт на града и на бизнеса. Не и от самото му създаване. В началото турнирът се е организирал от "Бургас 75" с подкрепата на "Балкантурист". Едва пред последните 15 години община Бургас е застанала зад него. Международният турнир е включен в календара на общината и тя ежегодно го подпомага финансово. Турнирът обаче не може да се организира, ако клуба няма подкрепата и на спонсори.

Сега Илия Михов иска да вземе един престижен форум, твърдейки че ще го превърне в професионален и ще привлече повече туристи в периода на неговото провеждане. "Международният турнир по спортни танци се нуждае от мощна струя свежа кръв, нуждае се да бъде поставен в реалността  на настоящето, в условията на свободен пазар и европейски хоризонти. Турнирът трябва да прави икономика, а не икономии !!! Това е причината да се изправим пред общинските съветници  и да поискаме доверието и решението за да се заемем незабавно с възраждането и развитието на този култов за Бургас международен танцов форум. Ние предлагаме мениджърски подход и формат, с който ще превърнем Международния турнир в печеливш бизнес за града, така че средствата, отделени от парите на всички бургазлии за подпомагане на развитието на Турнира да се връщат обратно в икономиката на града", пише в отвореното писмо.

Танцовата академия обаче като фондация няма право да участва със свои двойки в републиканските и международни турнири по спортни танци и в тази връзка няма и спечелени медали. Клуб "Лукойл Нефтохим" има участници в тези престижни форуми, но броя на спечелените отличия са в пъти по-малко от тези на двойките на "Бургас 75".

На съветниците остава да преценят префесионализма и желанията на тези, които са организирали турнира досега и на тези, които искат да го организират в бъдеще. То обаче не трябва да има политически отенък или да е подчинено на страсти, защото от това зависи бъдещото на "Купа Бургас". Съдбата на Международния турнир по спортни танци ще бъде решена на извънредно заседание на Общинския съвет в Бургас, насрочено за 26-ти май.