На чадърите ясно се чете рекламният надпис на газирана напитка. Снимки Лина Главинова

На чадърите ясно се чете рекламният надпис на газирана напитка. Снимки Лина Главинова

Има ли чадър над чадърите в Бургас? Този въпрос си задават бургазлии. Причина за това е приетата на сесия на 24-и април Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градско обзавеждане на територията на Община Бургас. Докладната записка бе входирана от кмета на Община Бургас Димитър Николов и бе приета с 39 гласа "за", 1 "против" и 3 "въздържал се".

Промените регламентират критериите за поставяне на преместваеми обекти, поставянето на маси на тротоарите и уеднаквяването на чадърите и сенниците на заведенията в центъра на града.

Наредбата в частта за чадърите и сенниците гласи:

1. За територията на улица "Алеко Богориди", улица "Александровска", площад "Тройката", площад "Св. св. Кирил и Методий", площад "Царица Йоана" и улица "Александър Батенберг" се допуска поставянето само на чадъри в цветовата гама от бяло до светла охра, без рекламни надписи.

2. За територията на улица "Алеко Богориди", улица "Александровска", площад "Тройката", площад "Св. св. Кирил и Методий", площад "Царица Йоана" и улица "Александър Батенберг" се допуска поставянето на слънцезащитни тенти-конзолни, окачени на фасадите на сгради, въз основа на съгласие на собствениците в тях, в цветова гама от бяло до светла охра, без рекламни надписи.

3. За територията на Приморски парк и Парк Езеро върху зоните определени за поставяне на маси за открито сервиране се допуска поставянето само на чадъри и сенници в цветова гама бяло до светло зелено, без рекламни надписи.

4. При поставяне на преместваеми обекти - кампанийни и сезонни, за територията на Централна градска част, Приморски парк и Парк Езеро, в случай на поставяне на слънцезащитни чадъри и сенници важат съответните правила по т.1, т.2 и т.3 от настоящия раздел.

Наредбата влезе в сила на 1-и юни. Проверка на Черноморие тогава установи, че само няколко собственици на заведения са спазили изискванията и са купили нови чадъри или сенници, съгласно правилата. Те са изработени от плат в цвят бяло или охра и по тях няма рекламни надписи.

За две трети от заведенията обаче явно Наредбата не съществува или те я четат, както Дявола чете Евангелието т.е. както им изнася. На няколко места е направен опит рекламните надписи на напитки да бъдат премахнати с помощта на боя или със зашити върху тях парчета плат. Други пък са навили тази част от плата, на която е надписа и са го преметнали или закрепили с кламер. Като се приближи човек до тях обаче може да разчете текста. Собствениците им явно не искат да правят допълнителни разходи и са преценили, че с подръчни средства могат да решат проблема - чадърите им да бъдат без рекламни надписи. И без това никой не ги закача. А за тези, които искат да са изрядни и са инвестирали средства в новите чадъри и тенти с пълна сила важат думите на героя на Алеко Константинов Бай Ганьо - "Имал си бол пари, платил си я".

След влизането в сила на Наредбата служители от отдел общинското звено "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" провериха как се спазва тя. Тогава бе дадена отсрочка от две седмици на собствениците, за да сменят старите чадъри с надписи с нови, които са в един цвят и без рекламен слоугън. "Всички предписания, които сме направили досега са устни. Имаме уверението, че чадърите с надписи "Кока кола", които сме установили на някои заведения ще бъдат премахнати. Ако това не стане, от утре започваме със санкциите", коментира пред "Черноморие" Веселин Василев - директор на дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност".

21 дни след влизане в сила на Наредбата в нито една комисия в Общинския съвет не е коментирано как се спазва тя и как се извършва контрола, който е поверен на т.нар. общински полицаи. Явно и при този нормативен документ важи поговорката: "Керванът си върви, кучетата си лаят".

Галерия