Съветниците подкрепиха докладната за обновяване на сградите. Снимка Лина Главинова

Съветниците подкрепиха докладната за обновяване на сградите. Снимка Лина Главинова

Искане за възстановяване на сгради в старата част на Бургас нажежи страстите на сесията на Общинския съвет в Бургас. Предложението е входирано от кмета на Община Бургас Димитър Николов. Той предлага местния парламент да вземе решение за възстановяване на фасади на сгради в ансамбъл на групова недвижима културна ценност и по туристически маршрут в територията на Централната градска част на Бургас.

Според общинският съветник Живко Табаков не е редно с общински средства да се прави ремонт на частни сгради. Изказването му обаче бе репликирано от зам.-кмета по бюджет и финанси в Община Бургас Красимир Стойчев. "Това не е безплатно. Набелязахме къщите, които трябва да бъдат обновени. Работи се със собствениците. Някои сами ще си направят ремонта, другите, които не могат ще се възползват от услугите на "Общински имоти". А тези, чието обновяване бъде извършено със средства от общинския бюджет ще възстановят парите", допълни Стойчев.

Общинска администрация и инспекторатът на Министерство на културата извършват постоянни проверки и правят предписания за поддържане и възстановяване на сгради НКЦ и такива в границите на ГНКЦ. За периода от 2011 г. до 2019 г. включително са проведени 7 броя комисии, като са обследвани 26 броя сгради. За всяка една от тях са направени конкретни предписания. Същите са изпълнени само частично от част от собствениците им. Причината значителна част от сградите да са в лошо състояние е възникналата в годините съсобственост, като част от собствениците са извън пределите на страната, което затруднява и на практика прави невъзможно извършването на необходимите действия по направените предписания.

Във връзка с изпълнението на реконструкцията на улица "Алеко  Богориди" са дадени указания и са направени предписания на 13 броя сгради, като към момента изпълнени са 5 броя от тях. При извършените огледи се констатира, че една част от сградите се нуждаят само от фасадна реконструкция, а друга  част от сградите се нуждаят от съществени намеси по  конструктивно укрепване и възстановяване. Със свое Решение №43-6/26.06.2018 г. Общински съвет Бургас задължи Община Бургас чрез ОП "Общински имоти" да изготви проекти за изпълнение на ремонтно-възстановителни дейности по уличните фасади на сгради, попадащи в ансамбъл на градска недвижима културна ценност улица "Алеко Богориди", като  проектите, ведно с указания и срокове за изпълнението им да бъдат предоставени безвъзмездно на собствениците на сградите.

В изпълнение на решението от общинска администрация беше извършен оглед, като за ремонт бяха предложени първоначално 5 броя сгради - на улица "Алеко Богориди" № 6, улица "Алеко Богориди" № 8, улица "Алеко Богориди" № 10, улица "Ген. Лермонтов" №26 и улица "Антим I" №35. Собствениците на две от гореуказаните сгради са заявили че сами ще възложат и изпълнят необходимите ремонтно-възстановителни дейности след приключване на летния сезон. През месец септември ще продължи работата по ремонт на останалите сгради за които има готови проекти.

От изготвените количествено стойностни сметки за извършения ремонт по възстановяване на фасадите към улица "Алеко Богориди" и улица "Ген. Лермонтов" на сградата разходваните средства са в размер на 29 552,44 лева. За изготвяне на инвестиционни проекти към момента са разходвани 18 900 лева.

Обследвани са още 3 броя сгради по улица "Алеко Богориди", като до собствениците им  са изпратени писма с предложения за стартиране и за тях на  процедура по ремонт на уличните фасади. При наличие на съгласие от собствениците администрацията има готовност да бъдат стартирани проектни дейности  по изготвяне на нови 3 броя проекти.