Екипът от специалисти проведе тридневни срещи в Бургас. Снимки Община Бургас

Екипът от специалисти проведе тридневни срещи в Бургас. Снимки Община Бургас

Специалисти от испанския мултинационален консорциум IDOM ще разработят проекта за детска болница в Бургас. Международните експерти се срещнаха и с ръководството на УМБАЛ - Бургас, на Медицинския факултет на бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" и на Регионалната здравна инспекция.

В рамките на следващите три месеца експертите имат задачата подробно да обследват и анализират района на Бургас и съседните области, за да подготвят проект, адаптиран за нуждите на целия регион, отчитайки и туристическия му профил.

Екипът ще изготви оценка на здравните нужди, анализ за определяне на капацитета и обхвата на болницата и финансов анализ. Целта на международните консултанти е да изготвят проект за броя на етажите и отделенията, броя на кабинетите и леглата, обзавеждане и оборудване, както и да подготвят тръжните документи, с които Община Бургас да кандидатства за финансиране на строителството на детската болница. Идеята е Специализираната детска болница да предостави педиатрична помощ на едно място и да позволи комплексно лечение на децата, не само от община Бургас, а и от цяла Югоизточна България.

Компанията IDOM е световен лидер в строителство, архитектура, инфраструктурни проекти, енергетика, транспорт, телекомуникации и има богат опит в консултирането на редица проекти в областта на здравеопазването по цял свят. В екипа от експерти са доказани световни имена в сферата на здравеопазването, сред които Артур Питман от САЩ - 20 години финансов директор на болница, 20 години управител на болница и 20 години консултант на министерството на здравеопазването на САЩ, Ларс Кибург от Германия - с дългогодишен опит в доболничната помощ и социално-осигурителните модели в Европа, Сезар дел Вале Монталво /Испания/ – консултант по здравеопазване и технически директор на проекта, Пабло Елорз - Испания, архитект с 18-годишен опит в концепции и външния дизайн на болнични заведения, Карлос Джаир Салто Агуире - Мексико, специалист по инфраструктура, ресурси, апаратура и лекарства на лечебните заведения, Руй Мая - Португалия, с 20-годишен опит в архитектурата и специализацията на болници.

"АЙДОМ" (IDOM - Consulting, Engineering, Architecture, Spain) бе предпочетена и избрана от общо 13 участници в конкурентна процедура, проведена от Европейската инвестиционна банка. Компанията представлява мултидисциплинарна глобална група, в която работят над 3800 експерти в 45 офиса в 17 държави на различни континенти, с 866 партньори, над 12 000 клиенти и над 30 000 проекта в 125 държави. Компанията е с богат опит в строителството на болници и други големи инфраструктурни обекти, като зад гърба си има няколко построени болници в Европа и Латинска Америка.

Испанските консултанти ще бъдат подпомагани на местно ниво от българската компания "Миа Архитекти" (MIA Architects), специализирана също в проучване, консултиране и проектиране на сгради от публичната инфраструктура, включително и на здравни заведения.

Галерия