Рафтовете в магазините в Берлин са празни, а е разрешено да се купуват до 3 бутилки олио от клиент. Снимки Виктория Димитрова

Рафтовете в магазините в Берлин са празни, а е разрешено да се купуват до 3 бутилки олио от клиент. Снимки Виктория Димитрова

Истерия за олио и брашно в Германия и Белгия. След като преди седмица цената на олиото у нас скочи и бургазлия загина на опашка за олио в една от веригите, сега ситуацията е по-спокойна, но цените все още се колебаят. Цената на бутилка от 1 литър слънчогледово олио в магазинната мрежа в Бургас варира от 4.40 лева в хранителните вериги до над 6 лева в квартални магазини.

Буквално дни, след като цената на олиото у нас скочи, същото се случва в Германия и Белгия. Там слънчогледовото олио се изкупи за часове и от два дни няма налично в магазините. "Цената на слънчогледовото олио е 3.99 евро за 1 бутилка, но рафтовете, където стои в магазина са празни. Може да се купи само био олио на цена от 2.98 евро", разказа бургазлийката Виктория Димитрова, която живее в Берлин. В петък вечерта тя отишла да пазарува в близкия магазин, който е част от верига, която присъства и на българския пазар. Намерила само био олио. Празни са и щандовете с брашно. Има само био брашно, което се продава на цена от 1.89 евро за килограм.

Заради истерията около олиото и брашното в Германия въведоха ограничения на броя, които може да купи един клиент. Може да се купи до 3 бутилки олио и до 2 пакета брашно.

Ограничение за покупката на олио и брашно има и в Белгия. В Кралството има проблем с доставките на олио през последните седмици. В Белгия обаче, както и в Германия, няма недостиг или криза със зехтина, който е предимно внос от Испания. Слънчогледовото олио е на цена от 2 евро за бутилка от 1 литър, но то не е налично в мрежата. Има само царевично олио, което се продава на цена от 1.99 евро за 1 литър. Въведено е и ограничение за броя бутилки, които може да се вземе от един клиент - 2 броя. "Дори пакета с царевично олио днес в магазина двата бяха празни", сподели бургазлията Янчо Събев, който от години живее в Белгия. Там са въвели ограничения за количеството тоалетна хартия, което може да се купи, но тя към този момент е налична.

Преди две години в началото на пандемията тоалетната хартия беше тази, която се изкупи още в началото и за известен период от време не беше налична предимно във Великобритания, откъдето започна истерията с презапасяването й.

Сега кризата с олиото и брашното се обяснява с войната в Украйна. Русия и Украйна са сред първите пет страни в света по производство и износ на пшеница. Страните са и сред големите производители на слънчоглед.

Галерия