DSC_0566

DSC_0566

Иван Жабов: Изпращаме трудна година

проблеми не само за нашата община, но и за цяла България. Наводненията са една малка частица, която ще остане белег за отиващата си година. Затова си пожелаваме за 2015 година да бъде по-плодородна и благодатна, и успешна.

- Успяхте ли да се справите финансово с щетите, които нанесоха наводненията?

- Никога няма да можем да се справим докрай. Но мисля, че финансовите резултатите, с които приключваме годината ще бъдат добри за нашата община.

- Каква е проекторамката на бюджета на общината за следващата година?

- Още не сме я обсъждали, тъй като не сме приключила старата. Ще имаме ориентировъчна рамка в началото на 2015 година. Бюджетът няма да се различава съществено от тазгодишния, ще бъде около 12-13 млн. лева.

- Кои сфери и сектори ще бъдат най-облагодетелствани от общинския бюджет през 2015 година?

- Общинските пътища са приоритет всяка година. Те са около 250 км. в цялата общината. Всяка година това е основната ни грижа, така ще бъде и през следващата година. Тази година успяхме да ремонтираме пътищата, които бяха най-трагични. Остават само пътищата в Росеново и Факия.

- Кои европейски проекти са готови и очаквате само да бъдат отворени програмите, за да кандидатствате за финансиране?

- Имаме проекти за парка в Средец, за стадионите в Средец и Дебелт, за развитие на селските райони, така че имаме готови проекти. Но през 2015 година няма да обръщаме такова внимание на кандидатстването с нови проекти, а на приключване на тези от стария програмен период. Имаме няколко такива проекта.

- За какво никога не стигат парите в една община?

- Никога не стигат парите за увеличаване на заплатите.

- Как  ще привличате нови инвестиции?

- Това е най-трудният въпрос. Правим всичко за привличане на нови инвеститори. Засега водим само преговори и не искам да се ангажирам с нещо конкретно, защото може да ги водим и накрая да не излезе нищо от тях.

- Какво ще пожелаете на жителите на община Средец за 2015 година?

- Ще им пожелая да бъдат весели и щастливи - те и техните семейства. Да бъдат отзивчиви и добри, да обичат и да бъдат обичани. На всички и на себе си ще пожелая да бъдем по-добри, тъй като от добрината няма нищо по-добро. Всички несгоди, които ни сполетяха през 2014 година можем да ги победим само с доброта. Това са знаци, на които ако не обърнем внимание може би, не искам да съм пророк, но няма да ни очаква нищо хубаво.