Конкурсът за младежки омбудсман се организира от обществения посредник на Бургас Тодор Стамболиев. Снимка Архив Черноморие-бг

Конкурсът за младежки омбудсман се организира от обществения посредник на Бургас Тодор Стамболиев. Снимка Архив Черноморие-бг

Избират младежки омбудсман на Бургас. Процедрата по избора стартира днес, 7-ми февруари и се организира от общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев. В нея могат да участват всички ученици от IX до XI клас, отговарящи на условията, посочени в Регламента за изпълнение на процедурата по избор. Инициативата е съобразена с ревизираната европейска харта за участието на младите хора в живота на общините и регионите, приета от Конгреса на местните и регионални власти в Европа. Изпратено е обявление за стартиране на инициативата до всички училища на територията на общината, в които има прогимназиални класове, както и до ученическите съвети в тези училища. Крайният срок на подаване на документи за участие  е 18-ти февруари до 16.00 часа.

Младежкият ученически омбудсман на община Бургас ще осигурява допълнителна възможност за упражняване правата и удовлетворяване интересите на учащите се и младежта в отношенията им с директорите на училищата, педагогическите съвети, училищните настоятелства, други младежки структури и/или училищни общности в региона.

Той/Тя ще наблюдава пряко и ще се запознава с актуалните проблеми на младежта, като приема жалби и сигнали, проверява ги и се произнася по тях и/или посредничи между страните за уреждане на възникналите спорове.

На регионално ниво младежки ученически омбудсман взаимодейства с обществения посредник на територията на община Бургас, може да отправя препоръки и да инициира аргументирани предложения до местната власт, до АБМП – Бургас, съответните училищни общности, както и до различни органи и институции от местно значение, чиято дейност пряко касае младите хора (напр.: МКБППМН, Бюро по труда,  дирекция "Здравеопазване, социални дейности и спорт", дирекция "Младежки дейности" към Община Бургас и  др.)

В рамките на своите правомощия той/тя ще организира дискусии, дебати, инициативи, решаване на примерни казуси и др., като същевременно изготвя и системни доклади, отразяващи положителните и отрицателни тенденции в работата му.

В дейността си младежки ученически омбудсман на община Бургас се подпомага от зам.-омбудсман. Така се дава възможност на будни млади хора с гражданско самосъзнание и енергия да придобият и демонстрират организационен опит в работата с различни органи, институции и организации и да заразят с тях и други свои връстници, за да повярват, че тяхното бъдеще зависи от тях.

Младежки ученически омбудсман на община Бургас и неговият заместник се избират сред учениците от IX-ти до XI-ти клас на училищата в община Бургас, като мандатът им е 1-годишен, с право да бъдат преизбирани за още един мандат.

Те трябва да притежават високи морални качества. Да имат успех над "Много добър" 5.00 за предходния учебен срок. Да нямат наложени наказания. Да са се регистрирали надлежно и в срок за участие в избора.

Комисията по избора е в състав от 5 души: общественият посредник на община Бургас, кмета на община Бургас (или друго определено от него лице), координатора на Асоциация Бургаски младежки парламент, председателя и заместник председателя на  Асоциацията.