Победителят ще бъде избран от квалитетно жури

Победителят ще бъде избран от квалитетно жури

Най-добрият уличен готвач на България ще бъде избран в Бургас. Той ще представи страната ни на финала на "European Street Food Awards" в Малмьо, Швеция, в края на септември.

Стрийт фууд културата печели все повече почитатели в цял свят. У нас тя също има многобройни фенове. Затова България се нарежда до всички европейски страни, които ще излъчат свой представител за най-голямото street food състезание в Европа.

Националният кръг ще се проведе в рамките на "Street food & Art Festival", който ще се проведе от 7-ми до 11-ти август в Бургас, в зоната за обществен достъп на пристанището. Посетителите ще могат да опитат кулинарни предложения на най-добрите български кухни на колела.

А на 11 август специално подбрано жури ще избере кой заслужава да се окичи с титлата "Най-добър уличен готвач на България", за да представи страната ни на големия финал в Малмьо.

Журито, което ще избере финалистите, включва добре познатия на всички шеф Андре Токев, най-добрия млад готвач на България за 2018 г. - Васил Якимов, както и кулинарния консултант Луис Монтеро.

"Променя се не само начинът, по който се храним, но и начинът, по който общуваме, хранителните ни навици. Стрийт фууд културата вече е част от съвременните тенденции на общуване в целия свят, затова нашата цел е да покажем, че изкуството и кулинарията са неразривно свързани в тази нова градска култура", споделя Николай Тодоров - създател на "Street food & Art Festival".

Кулинарни блогъри и влогъри ще покажат умения на живо пред феновете си, артисти и музиканти ще влязат в ролята на готвачи, професионални кулинари ще демонстрират уменията си, популярни лица от тв предавания ще се срещнат с почитателите си, докато се наслаждавате на дегустации и кулинарни демонстрации.

Част от програмата на събитието включва срещи и демонстрации със Станислав Райчев - победител в "MasterChef'2018", Кристиана Лазарова и Карина Попова - участници в "MasteChef", и  кулинарните блогъри Адриана Гюзелева и Станка Стоянова. Филип Аврамов също ще сготви някои от любимите си ястия малко преди концерта си с група "Джинджифил". Посетителите ще видят кулинарни демонстрации на виетнамска, ориенталска, испанска и мексиканска кухня, а любимецът на малки и големи - Бате Енчо - ще направи японска кулинарна работилница за деца.

Фестивалните вечери ще завършват със специална селекция филми, концерти и диджей партита.

Фестивалът е с вход свободен, а на 9-ти и 10-ти август достъпът ще е безплатен само за притежатели на билети за "SPICE Music Festival".