Туристите ще плащат по 7 лева за чадър и 7 лева за шезлонг на плажа в Несебър. Снимка Архив

Туристите ще плащат по 7 лева за чадър и 7 лева за шезлонг на плажа в Несебър. Снимка Архив

Избрани са концесионерите на плажове в Балчик, Варна и Несебър, съобщиха от Министерски съвет. След проведени конкурси, правителството определи концесионерите на морските плажове "Ривиера" във Варна, "Река Вая" в Несебър и "Албена" в Балчик.

Концесионерът "Ривиера" АД ще инвестира над 78 000 лева в подобряването на пешеходния достъп до морския плаж "Ривиера" и за указателни табели с информация относно осигурения свободен достъп до плажа. За целия срок на договора за концесия цената за 1 брой чадър и за 1 брой шезлонг ще бъде в размер на 10 лева с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности. Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от МС Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане (роялти) 13,6 % без ДДС или 321 621 без ДДС.

Инвестициите, които концесионерът "Вая - Дир" ООД ще направи за подобряване на достъпа до морския плаж "Река Вая" ще са в размер на над 1,7 млн. лева. За срока на концесията цената за 1 броя чадър ще бъде в размер до 7 лева с ДДС, а цена за шезлонг - в размер на 7 лева с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности. Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата Методика и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане (роялти) 4,5% без ДДС или 54 060 лева без ДДС.

Концесионерът "Албена" АД ще предлага за срока на концесията цена за 1 броя чадър в размер до 7 лева с ДДС и цена за броя шезлонг в размер до 7 лева с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности. Размерът на концесионното плащане е определен съгласно приетата Методика и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане (роялти) 13,1 % без ДДС или 1 606 557 лева без ДДС.