По време на почистването са премахнати 1900 куб. м. тиня и битови отпадъци. Снимки Областна управа Бургас

По време на почистването са премахнати 1900 куб. м. тиня и битови отпадъци. Снимки Областна управа Бургас

Изчистиха канала на езерото Вая, където гребат бургаските състезатели. Съоръжението, което години наред наводняваше складове и пътища, днес е напълно почистено. Изграден е и прилежащ път с дължина от 261 м, който го прави достъпен за любителите на риболова и осигурява бъдещето почистване и обслужване. Зоната има потенциал да се превърне в ново любимо място за бургазлии. "С втория етап на почистване е възстановена връзка между канала и езерото. Това е важно за бургаските гребци, чиято база се намира на самия канал", коментира областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков. Дълги години, поради голямото затлачване и растителността, гребците са нямали възможност да тренират на терен. Дългогодишните собственици на сгради в района споделиха, че във водите на съоръжението вече се срещат различни птици, интересни за наблюдение.

За да се стигне до крайния резултат, е извървян дълъг път на срещи, преговори, проектиране и планиране между Бургас и Енез, Турция. С приключването на строителните дейности по канала е изпълнено обещанието, което областния управител Вълчо Чолаков пое пред бургазлии.

По време на почистването са премахнати 1900 куб. м. тиня и битови отпадъци, стари бетонови фундаменти, които са образували допълнителен праг в средата на канала,а  от там и до допълнително затлачване. Съоръжението вече има акт 16. По думите на екипа извършвал дейностите, след почистването нивото на водата пада до степен, в която е станало възможно да се наблюдава навлизането на черноморска риба.

"Този проект от самото си начало тръгна трудно. Редица са ситуациите, които екипа ще помни извън официалните процедури. Трябваше да убедим много хора и институции, че ще се справим. Днес това е факт. Надявам се на областните администрации да им бъде гласувано доверие да изпълняват и значими проекти като този", коментира още Вълчо Чолаков.

Вторият етап от почистването на канал "Вая" се изпълнява по проект "Съвместни трансгранични инициативи за намаляване на отпадъци в Егейско и Черно море (Seas without waste)", финансирам от Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България – Турция 2014-2020 г. Партньори са Областна администрация Бургас и Областна администрация Енез, Турция. Проектът е с продължителност 24 месеца и ще приключи през 2021 г. с инициативи по почистване, информационни кампании с екологична насоченост.

Галерия