Дигата ще има за цел да предотврати излизането на водата на пътното платно. Снимка Пресцентър Община Бургас

Дигата ще има за цел да предотврати излизането на водата на пътното платно. Снимка Пресцентър Община Бургас

Превантивно изграждат пясъчна дига  в ниските части на езерото "Вая" и по протежението на булевард "Тодор Александров", съобщиха от Община Бургас. Акцията има за цел да предотврати наводнение на пътното платно в случай, че нивото на езерото продължи да се покачва.

"Засега такава опасност няма, тъй като водите на Вая са в предупредително, а не в критично равнище. В момента водите на езерото се оттичат безпрепятствено към канала, който свързва Вая с Черно море", уточняват от Общината.

Около 1 000 торби с пясък се поставят в най-ниските места на брега на езерото. В акцията участват над 50 души от общинската служба "Управление при кризи, обществен ред и сигурност", "Пожарна безопасност и защита на населението", доброволци от доброволческите формирование към Община Бургас и хора, лишени от свобода.

Районът е под 24-часов мониторинг, извършван от Информационната система за управление на водите на Община Бургас и при нужда дигата ще бъде подсилена.

Прогнозата на метеоролозите за Бургас е, че валежите в района ще бъдат краткотрайни и днес и утре не се очакват по-обилни количества дъжд.