Автор на филмите е Поля Станчева - програмен директор на БНР

Автор на филмите е Поля Станчева - програмен директор на БНР

Два филма за историята на Българското национално радио са включени в програмата на Международния фестивал на документалното историческо кино "DOCK'2020", който се провежда от 18-ти до 22-ри септември в Бургас. Жителите на морския град и неговите гости ще могат да видят - "Олово срещу словото" (2015 г.) и "От града към света" (2019 г.). Сценарист и режисьор на филмите е Поля Станчева, генерален директор на Радиото в периода 2001 – 2007 г. и сегашен програмен директор на медията.

"От града към света" (2019 г.) е документален филм, който разказва за регионалните станции на Българското национално радио. От него можете  да научите много любопитнифакти от историята им. Например кой спря музиката на "Радио Бургас" още преди да е стартирало и кои са неговите приятели. Ще разберете, също така, коя е първата радио станция в България и още, че "Радио Скопие" е функционирало като регионална станция на "Радио София".

"Олово срещу словото" (2015 г.) е филмът посветен на 80 -годишнината на Българското национално радио. Той е реализиран и от двете държавни обществени медии - БНР и БНТ. В филма звучат гласове на исторически личности и записи на важни събития, съхранени в Златния фонд на БНР.

Лентата разказва, защо младият цар Борис, страстен радиолюбител, си е позволявал да слуша само тайно радио в двореца. А знаете ли, че "Радио София" спасява една от най-известните песни по време на Втората световна война на Лили Марлен от нейните цензури? Ще научите и защо именно Радиото дава първия генерален директор на телевизията - Леда Милева.

Филмите ще бъдат прожектирани 22-ри септември, вторник, в 15.00 часа и от 16.30 часа в културен център "Морско казино".