В изложбата ще бъдат показани 30 чифта пафти. Снимка РИМ Бургас

В изложбата ще бъдат показани 30 чифта пафти. Снимка РИМ Бургас

Изложба разказва историята на българските пафти. "Пафтите - вселена от знаци" на Регионалния исторически музей в Русе гостува в Бургас. Изложбата ще бъде открита на 3-ти юли, сряда от 17:30 часа в Етнографската експозиция на улица "Славянска" №69. В залата за временни експозиции на първия етаж ще бъдат представени над тридесет образци на ювелирното изкуство.

Пафтите са част от традиционното облекло и като всяко нещо в системата на фолклорната култура имат своя специфична роля и значение. Видимата им стойност определя металът, от който са изработени – злато, сребро, мед, месинг. А истинската им същност – на колан, който не само предпазва, но и разказва истории за начина, по който предците ни са възприемали света посредством изображенията върху тях. Небесните тела – слънце, луна, звезди, религиозни символи, митологичното световно дърво, растения и животни от вълшебните приказки и обредните песни, храмове, ангели, светци или предмети-знаци определят богатата палитра от послания за архетипни модели на мислене.

Пафтите са и знак за социално положение – неомъжените жени не могат да носят това украшение, а монахините не могат да слагат чифт пафти.

Характерни като коланни украшения за цялата територия на Османската империя, в границите на българското етнично землище, пафтите разказват собствено българската ни картина за света и порядъка в него.

Изложбата ще гостува в морския град до 31 октомври 2024 година и може да бъде разгледана всеки ден от 10:00 до 19:00 часа.

Освен наслада за очите, специалистите от Регионалния исторически музей в Русе, ще приготвят и наслада за небцето. Етнографът Десислава Тихолова, ще направи кулинарна демонстрация на лучена яхния с пилешко и сини сливи от село Писанец, Русенско. Кулинарната демонстрация е на 4-ти юли от 10:30 часа в Етнокухнята на музея на улица "Славянска" №69.