С изложбата Възкресение на свободата РИМ Бургас отбеляза 142 години от Освобождението на Бургас от Османско владичество. Снимки Лина Главинова

С изложбата Възкресение на свободата РИМ Бургас отбеляза 142 години от Освобождението на Бургас от Османско владичество. Снимки Лина Главинова

Документалната изложба "Възкресение на свободата" след Бургас ще бъде показана във финландската столица Хелзинки. Експозицията, посветена на 142 години от края на Руско-турската война 1877-1878 г. и Освобождението на България, вече е била представена в Културен дом "Витгенщайн" във Виена, научи сайт "Черноморие". "Възкресение на свободата" гостува по покана на РИМ - Бургас и Териториален държавен архив – Бургас. Изложбата се откри на връх 6-ти февруари, когато се честват 142 години от освобождаването на Бургас от османско владичество и може да се види в Историческата експозиция на Регионален исторически музей до 24-и февруари. Тя се организира съвместно от архивите на Република България, Руската федерация и Република Румъния. В 25-те табла са включени документи, снимки и гравюри, представящи воюващите страни, хода на военните действия, живота по време на войната и нейния заключителен етап с подписването на Сан Стефанския и Берлински мирни договори.

"Много от материалите се показават за първи път пред българска публика. Техните оригинали се съхраняват в архивните хранилища на централни и регионални архиви на България и Румъния, на Руския държавен военно-исторически архив, Руския държавен исторически архив и в Архива на външната политика на Руската империя", каза при откриването на изложбата Данка Георгиева, директор на Териториален държавен архив - Бургас. Тя припомни, че сред ценните експонати е гравюрата на испански художник. На нея се вижда пристигането на генерал Радецки на 23-и юли 1877 г. на връх Шипка. "На 15-и септември същата година гравюрата е отпечатана в испански вестник. Така Европа научава за събитията и бойните действия, които стават в България", допълни Георгиева. Още една снимка привлича вниманието на посетителите. На нея се вижда бъдещият княз на България - Александър Батенберг сред руски войници. "Александър е бил един от най-ярките привърженици за освобождението на България. Той е участвал от първия до последния ден на освободителната война", поясни д-р Милен Николов, директор на Регионален исторически музей.

За откриването на документалната изложба "Възкресение на свободата" дойдоха много граждани. Събитието не пропуснаха проф. Севдалина Турманова, председател на Общинския съвет, както и Диана Саватева, зам.- кмет по култура, туризъм и спорт в Община Бургас. Тя припомни на присъстващите, че "Свободата трябва да се познава, оценява и съхранява" и призова бургаските родители да доведат децата си в Историческата експозиция на РИМ и разгледат гостуващата документална изложба "Възкресение на свободата".

Галерия