Наблюдава се усложнение при група Б, което засяга централната нервна система

Наблюдава се усложнение при група Б, което засяга централната нервна система

Националната референтна лаборатория е доказала в четири проби от област Сливен нов щам на вирус от група "Б" - "Виктория". "Ако можем да обобщим: от около 300 изследвани проби в последните седмици има 100 положителни за грип резултата  което говори за епидемично разпространение.
"Второто, което трябва да се отбележи е, че 84% са група Б, което е изненадващо за нас. Всички те с изключение на четири са щам "Ямагата". 12 щама са група А, т. нар. ваксинален щам Мичиган H1N1 и останалите са H3N2 – това е щамът, който в момента циркулира в Европа“, заяви проф. Тодор Кантарджиев", директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ.
Наблюдава се усложнение при група "Б", което засяга централната нервна система.
Проф. Кантарджиев призова директорите на болници да имат готовност в неврологичните отделения за приемане на такива случаи.
Области със завишени данни за заболявания са София, Пловдив, Благоевград, Сливен и Бургас. Там трябва да се следят внимателно инструкциите на Центъра по заразни и паразитни болести, каза Кантарджиев.
По думите му трябва внимателно да се следи бурното начало на грипа, да не се подценяват симптомите и да се търси медицинска помощ.
Благоевград става третият областен град след Перник и Пазарджик, който обявява грипна ваканция, а и грипна епидемия.
Учениците от общината излизат във ваканция от понеделник, съобщиха от Регионалното управление по образование (РУО). Тази сутрин от регионалния здравен инспекторат са информирали РУО, че са достигнати критични стойности на заболелите от грип в общината – 381 на 100 000 души.
Въз основа на тези данни директорат на РУО Ивайло Златанов е наредил учениците да излязат в грипна ваканция от 22 до 24 януари. Така днешния петък се явява последен учебен ден. Идната сряда ще бъде взето решение дали грипната ваканция за училищата на територията на общината ще бъде удължена.
Грипната ваканция за учениците от Пазарджик е от петък до вторник. 
Висока заболеваемост има още в областите Пловдив, Стара Загора, Габрово, София-област, Русе и Силистра.