Живко Табаков (вляво) предложи за председателското място от коалиция Изправи се! Мутри вън! адвокат Димитър Вълчев. Снимки Черноморие-бг

Живко Табаков (вляво) предложи за председателското място от коалиция Изправи се! Мутри вън! адвокат Димитър Вълчев. Снимки Черноморие-бг

"Изправи се! Мутри вън!" се обявиха против предложението за председател на Районната избирателна комисия, направено от ГЕРБ по време на консултациите за състава на РИК в Бургас. В тях участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции в 45-то Народно събрание.

РИК на Втори Бургаски изборен район е със 17 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, като се спазва следното съотношението между партиите и коалициите според получените гласове на предишните избори: коалиция "ГЕРБ-СДС" - 5 членове, партия "Има такъв народ" - 4 членове, коалиция "БСП за България" - 3 членове, партия "Движение за права и свободи" - 2 членове, коалиция "Демократична България" - 2 членове, коалиция "Изправи се! Мутри вън!" - 1 член.

По време на консултациите областният лидер на ГЕРБ - Бургас Димитър Бойчев предложи за председател на РИК адвокат Михаил Хаджиянев. Хаджиянев е бил председател на РИК - Бургас в предишни години. На последните редовни избори, които се проведоха на 4-ти април, за пореден път председател от квотата на ГЕРБ бе адвокат Елка Стоянова. Тя обаче стана член на Централната избирателна комисия от свотата на "Има такъв народ". И сега ГЕРБ предлагат от своята квота адвокат Хаджиянев.

В резултат на направеното предложение от "Изправи се! Мутри вън" предложиха за председател адвокат Димитър Вълчев.

"Какъв опит в РИК има вашата кандидатура", попита Димитър Бойчев.

"Нашият кандидат никога не е бил член на РИК. В целия този диалог е промяната в модела. Колкото и да мерим експертността на всеки един кандидат, смятам, че изборите, които предстоят на 11 юли трябва да бъдат в по-различен модел, в основата да има различни приници. Принципът ГЕРБ оттук нататък да няма водеща роля в изборния процес е наша основнапозиция. Дойдохме с предложение за зам.-председател. Но имаме вътрешно решение, че няма как да подкрепим председателско място предложено от ГЕРБ това е причината и силният мотив да променим решението и да предложим председателско място за "Изправи се! Мутри вън!. Без да мерим качествата, а говорим за политически принципи, който не трябва да бъде преповторен за пореден път в Районната избирателна комисия в Бургас", заяви Живко Табаков - представител на "Изправи се! Мутри вън!"

"45-то Народно събрание прикличи. Говорим за експертност в Районната избирателна комисия. Очакваме нормален избирателен процес. Затова и Ви попитах какъв опит има вашия кандидат", отговори му Димитър Бойчев.

"Ние не подлагаме на съмнение компетентността на предложения от вас кандидат и ако той бъде избран от ЦИК ще се справи", заяви Табаков. Той призна, че няма да оттегли кандидатурата на коалицията, която представлява и ще очакват председателското място да бъде определено служебно от ЦИК.

Предложения за секретарското място в РИК - Бургас направиха - "Има такъв народ" излъчиха адвокат Нели Гюмова, коалиция "БСП за България" - адвокат Георги Михов, а ДПС - адвокат Емине Иляз. За двете позиции на заместник-председател има само една заявка, тя е от коалиция "Демократична България", от където предложиха адвокат Христина Хаджиатанасова.

Централна избирателна комисия ще определи ръководството на РИК - Бургас след като партиите не стигнаха до съгласие по време на консултациите в Областна администрация Бургас.

Протоколът от консултациите и всички необходими документи ще бъдат изпратени днес в Централна избирателна комисия. Крайният срок за назначаване на РИК е 21 май 2021 г.

Галерия