Мрежите са иззети при рутинни проверки или проверки след подаден на телефон 112 сигнал. Снимки ИАРА Бургас

Мрежите са иззети при рутинни проверки или проверки след подаден на телефон 112 сигнал. Снимки ИАРА Бургас

Иззеха 1 500 метра мрежи за незаконен улов в язовири в цялата страна. При рутинна проверка и наблюдение на бургаския язовир "Мандра" служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури в морския град установиха поставени в работно положение 7 мрежи с обща дължина 350 м. Уловът в тях на риба от вида платика 10 кг. е освободена и върната обратно във водата. Мрежите са иззети за унищожение.

След подадени два сигнала на тел. 112 за поставени мрежи във водите на същия язовир, служители на РК - Бургас извършиха незабавна проверка с патрулна лодка ИАРА на посочените места. В хода на проверките от водата са извадени общо 9 мрежи с обща дължина 450 м. 30 кг. риба от вида сребриста каракуда е дарена на Зоопарк Бургас за храна на осиновените от ИАРА пеликани и щъркели и всички рибоядни животни.

След подаден сигнал от любители риболовци на тел.112 за поставени мрежи във водите на язовир "Тича", инспектори на ИАРА в Шумен извършиха незабавна проверка на посоченото в сигнала място. В района на село Маломир са открити и извадени от водата 4 броя хрилни мрежи. При последвал обход и наблюдение на язовира, в района на село Кьолмен са открити още 4 броя мрежи. Иззети са общо 480 метра мрежи. Част от уловената риба - 10 кг. жива риба е върната обратно във водата, а 20 кг риба от вида каракуда и платика е дарена на живеещите в защитено жилище в град Смядово.

След извършена рутинна проверка и продължително наблюдение с термокамера на язовир "Йовковци", служители на инспекцията в Габрово установиха нарушители извършващи нерегламентиран стопански риболов с мрежи. Всички уреди и средства, послужили за извършване на административното деяние са иззети - надуваема лодка с гребла и 4 хрилни мрежи с обща дължина 200 м. Уловената риба от вида шаран, сом, амур, каракуда с тегло 142 кг е освободена и върната обратно във водата. На лицата са съставени 2 бр. АУАН за нарушаване разпоредбите на ЗРА.

Инспектори в Сливен със съдействието на служители от Районно управление в Гурково установиха и заловиха две лица, които превозват мрежи тип "сетка" с обща дължина 160 м с улов в тях. На нарушителите са съставени два броя АУАН, мрежите са иззети, а рибата от вида шаран, бяла риба, речен костур и сребриста каракуда, с общо тегло 21.100 кг е освободена и върната жива във водите на язовир "Жребчево".

В началото на седмицата служители от сектор РК Добрич извършиха зарибяване на язовир "Залдапа", намиращ се в село Абрит, област Добрич. По време на акцията във водите на водоема бяха пуснати 1030 кг. риба от вида шаран с приблизително тегло 2 кг.

Галерия