Автомобилите са иззети от полицията за период от четири месаца. Снимка Архив Черноморие-бг

Автомобилите са иззети от полицията за период от четири месаца. Снимка Архив Черноморие-бг

Близо 200 са иззетите към момента моторни превозни средства, чиито ползватели са шофирали след употреба на алкохол или наркотични вещества и са спрени за проверка от служители на Областна дирекция на МВР в Бургас в четири месечен период - от началото на август, когато се промениха санкциите, предвидени в наказателния кодекс до днес. От тях за шофиране след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила са иззети 98 моторни превозни средства, а 100 са отнети за шофиране след употреба на наркотични вещества.

Припомняме, че вариантите при проверките на шофьорите – нарушители са два : вариант, при който водачът е собственик на управляваното моторно превозно средство и втори, ако е само ползвател. В първия случай – личното моторно превозно средство се иззема от органите на реда и се транспортира до охраняем паркинг, където остава до приключване на наказателното преследване срещу пияния или дрогиран водач. Реално той остава собственик на колата, докато евентуално съдът не го осъди. При осъдителна присъда задължително се постановява отнемане на автомобила в полза на държавата, като той се предава на Националната агенция по приходите (оттук по преценка автомобила може да се обяви на търг за публична продан, да се ползва или да се предаде за ползване на друга държавна институция).

Във втория случай, когато моторното превозно средство не е собственост на спрения водач – нарушител, то се иззема от полицията с протокол, като веществено доказателство във връзка с извършеното престъпление, а в хода на наказателното производство лицензиран оценител оценява стойността на автомобила. При евентуална осъдителна присъда съдът налага на виновния глоба, равностойна на оценката на моторното превозно средство.