Застудяването ще настъпи в сряда

Застудяването ще настъпи в сряда

Жълт код за опасно време е обявен за вторник за Южна България сочи справка в сайта на НИМХ. Причината са интензивните валежи, като очакваните количества са  25-30 л/кв.м за денонощие. Кодът е в сила за седем области: Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас, предаде vesti.bg.

Застудяването ще настъпи в сряда. Времето ще се определя от циклон, роден отново в Средиземноморието, в комбинация със студен полъх от север. Снеговалежите ще са по-значителни в северната половина на страната. Очаква се снежна покривка около 10 см.

В Североизточна България и по планинските проходи по-значителна с възможност за снегонавявания и преспи. Температурите ще паднат, по-драстично от четвъртък нататък. Дневните стойности ще са под нулата. Уикендът ще е сух, но студен.

Днес валежи обхванаха цялата страната. На повечето места са слаби, по-значителни са в югоизточната половина от страната. Духа до умерен, на север от планините временно силен вятър от юг-югозапад. Минималните температури са между 2 и 7 градуса. Максималните температури - от 6-7 градуса в северозападните райони до 16-17 градуса на места в Северна и Източна България.

В планините е предимно облачно с валежи от дъжд, над 1900-2000 метра – от сняг. Духа умерен до силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра е около 10 градуса, на 2000 метра – около 4 градуса.

По Черноморието облачността е значителна с валежи от дъжд, по-значителни по южното крайбрежие. Духа умерен юг-югозападен вятър. Максималните температури са от 11 до 16 градуса. Температурата на морската вода - 10-12 градуса, а вълнението на морето – 1-2 бала.