По Черноморието ще духа силен юг-югозападен вятър. Снимка Архив

По Черноморието ще духа силен юг-югозападен вятър. Снимка Архив

Жълт код за силен вятър е обявен за събота в почти цялата страна. Той ще важи за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Пловдив, Смолян, Пазарджик, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград. Изключение прави област Кърджали, където кодът е от по-висока степен – оранжев.
Само в три области кодът е зелен: Видин, Плевен и Стара Загора, сочи справка в сайта на НИМХ към БАН, предаде vesti.bg.
През следващото денонощие времето ще е динамично. Облачността ще е по-често значителна и главно в планинските райони ще има валежи. Ще духа южен вятър, ще е поривист и в районите, северно от планините временно ще се усилва до бурен.
Остава топло за февруари с минимални температури между 3 и 8 градуса, максимални – между 13 и 18 градуса, малко по-ниски в крайните северозападни райони.
Над Черноморието облачността ще е значителна, почти без валежи. Ще духа силен юг-югозападен вятър. Максималната температура на въздуха ще е 13-16 градуса. Температурата на морската вода е 6-7 градуса. Вълнението на морето ще бъде предимно 3 бала.
Над планините ще преобладава облачно време с превалявания от дъжд, над 2200 метра – от сняг. Ще е ветровито, със силен по билата - бурен югозападен вятър. Температурите ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 11 градуса, на 2000 метра – около 4 градуса.
През нощта срещу неделя и в неделя от северозапад ще прониква студен въздух. Температурите в Западна и Централна България ще се понижат, максималните ще са до 6-8 градуса, а в източните райони ще са все още високи – до 15-16 градуса.
Валежите от дъжд ще се активизират, значителни ще са в Рило-Родопската област и около централната и източната част от Стара планина. След обяд, със застудяването в Западна България в по-ниските планински райони, както и във високите котловинни полета дъждът ще преминава в сняг, но бързо ще спре.
През нощта валежите навсякъде ще спрат, най-късно в югоизточните райони.
В понеделник температурите ще се понижат още. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, облачността ще е променлива, над по-голямата част от страната намаляваща до предимно слънчево.