Жечо Станков не водеше лична кампания, но получи много добър преференциален вот. Снимка Архив Черноморие-бг

Жечо Станков не водеше лична кампания, но получи много добър преференциален вот. Снимка Архив Черноморие-бг

Жечо Станков от коалиция "ГЕРБ - СДС" е с най-много лични преференции спрямо останалите водачи на листи във Втори Многомандатен избирателен район Бургас. Това сочат окончателните данни от преброяването на резултатите от извънредните парламентарни избори, които се проведоха на 2-ри октомври.

Като водач на листата на коалицията, той е получил лична подкрепа, която се изразява с 5 147 гласа или 14.78%. По време на цялата предизборна кампания Жечо Станков избягваше да прави лична кампания, воден от отговорността, която има като водач.

На второ място в негласната класация по получени лични преференции е водачът на коалиция "Продължаваме промяната" Константин Бачийски. За него преференциално своя глас са дали 3 097 души или 12.52% от гласувалите за листата.

Останалите водачи на листи във Втори МИР Бургас са получили значително по-малко лични гласове спрямо Жечо Станков и Константин Бачийски.

Семим Али от ДПС например има само 766 преференции, но традиционно партията не насърчава индивидуалните кампании.

Цончо Ганев от "Възраждане" има добър личен резултат от 1 707 преференции.

Значително по-малки са личните преференции на водачите на "БСП за България", "Демократична България - Обединение" и "Български възход". Петър Кънев - "БСП за България" има само 642 преференции, Ивайло Мирчев от "Демократична България - Обединение" - 719 гласа, а Виолета Комитова от "Български възход" - 791.

Ясно е коя партия колко мандата взема в Бургас