10 легла в Инфекциозното отделение са отделени за лечение на корона вирус на този етап. Снимка Архив Черноморие-бг

10 легла в Инфекциозното отделение са отделени за лечение на корона вирус на този етап. Снимка Архив Черноморие-бг

39-годишната жена от Карнобат, която е с установен корона вирус и е настанена за лечение в Инфекциозното отделение на УМБАЛ - Бургас е в добро състояние. Това каза изпълнителният директор на здравното заведение д-р Бойко Миразчийски след заседания на Общинския кризисен щаб. Той беше създаден след установява на първите четири случая на корона вирус в Плевен и Габрово на 8-ми март. Досега случаите на заболели са 94 в цялата страна.

"Жената от Карнобат е докарана с линейка преди два дни (на 17-ти март б.а.) в Инфекциозното отделение. Веднага е започнала терапия. Взетата й проба днес показа положителен резултат. Изписването на заболял с корона вирус става, след като бъдат направени два теста, след приключване на терапията и те дадат отрицателен резултат", обясни д-рр Миразчийски.

Болната е работила в заведение в Банско и се е прибрала преди една седмица. Тя е била лекувана още там, след това лечението й продължава и в Карнобат, където джипито й установява болеста. "Установяват се 26 души, които са контактували с болната жена. Те се издирват и се издават предписания. Това са роднини и колеги. На всички тези хора ще им бъде наложена задължителна 14-дневна карантина. Няма да им бъдат взети проби, защото нямат симптоми. Ако проявят такива, ще го разберем чрез общо практикуващите им лекари, естествено ще им се вземе проба и на тях", допълни д-р Георги Паздеров - шеф на Регионална здравна инспекция.

10 легла в Инфекциозното отделение са приготвени за лечение на пациенти с корона вирус от началото на февруари. В случай на нужда още 40 легла в Инфекциозното отделение могат да бъдат използвани за лечение. В болницата в Айтос има готовност да бъдат отделени 20 легла, в болницата в Средец - също 20, а в Белодробната болница в Бургас - 7 легла.