Кошерите са с пчели майки и рамки, готови да функционират. Снимки Жени - ГЕРБ

Кошерите са с пчели майки и рамки, готови да функционират. Снимки Жени - ГЕРБ

"Жени - ГЕРБ" - Бургас дариха кошери на пчеларки от Карловско, засегнати от наводнението. Дълги години баба Стефка и дъщеря ѝ Румяна Ужиканова се занимават с пчеларство. До момента, в който природното бедствие не унищожава  всичките им 10 кошара. Наред с огромните щети по дома си, жените губят и препитанието си. Когато научават за това, членовете на "Жени - ГЕРБ" решават да помогнат и действията не закъсняват.

"Още миналата година се свързахме с тях и им обещахме, че през пролетта ще им осигурим два кошера. През месец април отделих пчели от моите семейства и започнах да създавам нови. Наблюдавах ги, захранвах ги, постепенно те си създадоха майки и когато кошерите бяха напълно готови, ги занесохме в село Каравелово. Предадохме на жените два кошера с шест рамки в тях. Надяваме се да сме им помогнали да стартират дейността си отново", казва Стефка Божкова, пчелар и член на "Жени - ГЕРБ" - Бургас.

Жестът на бургаските дами трогва до сълзи баба Стефка и дъщеря ѝ Румяна.

"Посрещнаха ни много сърдечно. Баба Стефка се разплака и започна да целува ръцете ни. Сподели, че 60 години е чувала жужене на пчели около себе си, а през последните месеци, откакто кошерите ги няма, в дома им е пусто. Къщата на тези жени е пострадала сериозно от наводнението. Има още много работа по ремонтирането ѝ. Но когато видяха кошерите, в очите им се появи надежда", споделя Ева Михалева, председател на областната структура на "Жени - ГЕРБ".

Това не е първият път, в който дамите от Бургас и региона помагат на пострадалите хора там. Веднага след природното бедствие миналата година към карловските села потеглиха огромни пакети с дарения. Част от членовете на "Жени - ГЕРБ" отидоха на място, за да помогнат при разчистването на затрупаните от кал къщи.

Галерия