Стефани Кирякова (с грамотата вляво) и Женина Трашлиева (вдясно с грамотата) заедно със свои съотборнички от Черноморец. Снимка Черноморие-бг

Стефани Кирякова (с грамотата вляво) и Женина Трашлиева (вдясно с грамотата) заедно със свои съотборнички от Черноморец. Снимка Черноморие-бг

Бургаската художествена гимнастика продължава да има своя принос за развитието и успешното представяне на България на световна сцена.

Едно от шестте момичета, наследнички на златните медалистки от ансамбъла по художествена гимнастика от олимпийските игри в Токио, е Женина Трашлиева. Родената в Бургас гимнастичка избра истинско предизвикателство – да се завърне в залата след преживените сътресения в професионалния път и сбогуване със спорта за година.

Грацията, възпитаничка на треньорката Ана Бошева в СКХГ „Черноморец“, е най-опитната състезателка в ансамбъла. 24-годишната гимнастичка е с дълъг опит на килима. На седем години за художествената гимнастика я открива треньорката Христина Георгиева. Състезавала се е и в Италия. Тя беше част от националния отбор по художествена гимнастика индивидуално 2015 г. След година пълно отсъствие от залата, Женина се завръща с два бронзови медала, спечелени от държавното първенство „Жулиета Шишманова“ през 2017 година, и то с подготовка само за седмица и половина.

Така Женина застава на мястото на своята съгражданка и съотборничка златната олимпийска шампионка от Токио 2021 Стефани Кирякова.

Новият ансамбъл на България, със старши треньор Весела Димитрова и помощнички - Михаела Маевска и Ясена Стойнева, са: капитанът на отбора Вая Драганова 18 г., Петя Борисова 23 г., Женина Трашлиева, Елена Георгиева 17 г., Биляна Везирска 18 г. и София Иванова.

Всички те вчера отпътуваха за Испания, където в събота и неделя ще се проведе Гран При на Марбея 2022.

Целта е новият ансамбъл да повтори успехите на предишния, който стана олимпийски шампион.

В индивидуалната надпревара в Испания при жените ще участва Боряна Калейн, възпитаничката на бургаския „Олимпия“ Ева Брезалиева /треньор Елена Сименова/ и Стилияна Николова.