Срещата с Инициативния комитет се проведе в Областна управа. Снимка Областна управа

Срещата с Инициативния комитет се проведе в Областна управа. Снимка Областна управа

"Искаме вода за село Димчево" - с този призив жители на бургаското населено място излизат тази неделя, 22-ри август, на протест. От 10:00 до 10:30 часа ще блокират движението по второкласен път II-99 в района на местността "Пода" и Общинския приют за безстопанствени кучета. Протестът е в подкрепа на тяхна жалба до ВиК, заради проблем с водоснаблядавеното на селото.

Представители на Инициативния комитет и кметският наместник на село Димчево Елена Атанасова се срещнаха с областния управител на област Бургас Мария Нейкова. Те потърсиха съдействие от държавата за разрешаване на дългогодишния проблем с питейната вода в населеното място. На срещата присъстваха представители на ВиК - Бургас и зам.-кметът по строителство в Община Бургас Чанка Коралска.

По решаването на проблема се работи от години. Процедурата включва проектиране, съгласувателни административни процедура, както и планиране и финансиране на проекта. Проектът за нормализиране на водоснабдяването в този район се състои от три етапа: първият етап включва докарването на вода до село Маринка; вторият етап включва подмяна на тръбопровода от село Маринка до село Твърдица, като трасето е над 4 км.; третият етап включва подмяна на тръбопровода от село Твърдица до село Маринка. От ВиК-Бургас поясниха, че първият етап е приключен, по втория етап е стартирала процедура по избор на изпълнител и надзор на обекта. Средства за втория етап има осигурени, но трябва да бъдат целево преведени от "Български ВиК холдинг" EАД. За третия етап, за който ще се изгради 7 км. трасе от село Твърдица до ползвателите на село Димчево предстои проектиране, вадене на разрешително за строеж и осигуряване на финансиране, както и някои допълнителни административни процедури.

Областният управител получи уверение от Община Бургас и от ВиК-Бургас за бързо придвижване на административните процедури по компетентност и увери представителите на инициативния комитет, че още в началото на следващата работна седмица ще придвижи преписката до компетентните органи в Министерски съвет и "Български ВиК холдинг" EАД за отпускане на финансиране, така че да се приключи с втория етап и да се даде възможност за стартиране на последния трети етап, с който ще се изгради водозахранване от село Твърдица до село Димчево.