Премиерата на книгата е на 21-ви ноември

Премиерата на книгата е на 21-ви ноември

Живко Петров идва в Бургас с книгата си "20 прелюдии" за пиано. Премиерата е на 21-ви ноември от 19.00 часа в гранд хотел и СПА "Приморец".

Живко Петров е истинско явление на българската музикална сцена. Разказва мечтите си с ноти, превръща тишината в осезание, пленява слушателите си с финес и лекота. Музиката му е колкото ефирна, толкова щедра на цветове, нюанси, образи, асоциации и емоции. Работата му като пианист, композитор, аранжор и продуцент е от огромно значение за съвременната българска музикална сцена. За период от 20 години, неговото име стои зад много талантливи музиканти като Белослава, Любо Киров, Орлин Павлов, Камелия Тодорова, Мария Илиева и много други. Голяма част от концертите, които е продуцирал, са станали емблематични за сцената. Носител е на многобройни награди, сред които Икар за съвременна българска музика (2016 г.) и Аполон Токсофорос за значим принос в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница (2020 г.)

"Живко Петров. 20 прелюдии за пиано" е много повече от книга. Уникалното издание – албум с логото на Colibri, е абсолютно безупречно съвършенство в цветовете на клавишите на пианото – черно и бяло. Носи духа на маестрото, уловен в парчета изкуство и няма аналог на българския литературен пазар. Сърцето на книгата, са партитурите на пиесите в двата му солови албума After 4 и Ten. Маестро Петров кани всеки да седне пред пианото и да изсвири сам тези докосващи мелодии. Преди нотите, той споделя свои мисли, свързани с музиката. Изданието допълват въздействащи монохромни фотографии на Стефан Щерев и Тина Халкова, наред с текстове на Маргарита Димитрова, Таня Иванова и Димитър Стоянович. Албумът изненадва и с друг оригинален щрих. Корицата крие ключ - флашпамет, който пази студийните записи от двата албума на Живко Петров. "Това е ключът към душата ми", споделя за оригиналното решение музикантът - и кани всеки да ги чуе и да потъне в един свят, където всеки тон е откровение.

"Това е една много, много красива книга… Двайсет партитури на прелюдиите от два албума на Живко Петров - After 4 и TEN - предоставени за свирене на всеки, който ги обикне. ... Чист звук на пиано, разделящ тишината на смисъл и чувства. Друго пространство, в което без да разбереш как, се оголваш и разтваряш като слънчев лъч. Не мога да спра да ги слушам - в колата, у дома, докато работя, преди заспиване, след събуждане, за откъсване от това навън и онова наоколо, за весело и тъжно, за чаша вино или силно кафе, с гледка към нещо красиво навън или нещо небивало навътре", споделя журналистът и писател Мария Касимова – Моасе.

Местата за представянето са ограничени, а входът е свободен.

Галерия