Живко Петров се срещна с бургаската публика в гранд хотел и СПА Приморец. Снимка Авторът

Живко Петров се срещна с бургаската публика в гранд хотел и СПА Приморец. Снимка Авторът

Известно е, че изкуството има силата да провокира всички сетива. А когато си истински виртуоз в това, което правиш, и "плуваш в свои води", успяваш да вълнуваш, да докосваш, да събуждаш… Именно тази сила има книгата-албум "20 прелюдии за пиано" на маестро Живко Петров, която беше представена пред бургаската публика в гранд хотел и СПА "Приморец"

Луксозното издание е уникално с това, че включва не само текстове и снимки, но и музика. В творбата са поместени нотите на пиесите от двата соло албума на гениалния музикант – After 4 и Ten. Към всеки лист с ноти маестрото е добавил няколко спонтанно написани изречения, които подготвят музиканта, който ще свири, както и публиката, която ще слуша съответната пиеса.

В изданието намират място и три текста, написани от Маргарита Димитрова – артистичен директор на "Аполония", Таня Иванова и Димитър Стоянович. Включени са и арт фотографии на Стефан Щерев и Тина Халкова.

А това, което прави книгата наистина безценна, е специален "ключ" (флаш памет), вграден в корицата, със студийните записи от двата солови проекта на Живко Петров.

"Това е ключът от моето сърце – моята музика", споделя маестрото. И посочва, че думите и нотите в книгата му взаимно се допълват и правят творбата едно органично цяло.

За Живко Петров всичко, което не може да бъде изказано с думи, е възможно да се предаде с музика. А той е доказал, че умее до съвършенство този вид комуникация.

"За мен музиката е най-голямото изкуство. Не можеш да го видиш, не можеш да го пипнеш, но то докосва душата, въздейства ѝ. Дори да не знаеш езика на човека, който слуша твоята музика, ти общуваш с него, събуждаш в него емоция, реакция", казва още Петров.

Почитателите на красивата музика ще имат възможност да чуят още от изпълненията на маестрото на 7 декември. Тогава ще се състои концертът на триото JP3 – Живко Петров, Димитър Карамфилов и Димитър Семов, на който ще бъде представен най-новият албум "On the way" ("По пътя"). Музикалният проект ще поведе слушателите на пътешествие и ще ги отведе до 11 точки на света.