Църквата е построена през 1937 година

Църквата е построена през 1937 година

Живко Табаков - общински съветник от коалиция "Реформаторски блок" в местния парламент на Бургас и общински председател на "Движение България на гражданите, дарява лични средства за ремонта на църквата "Св. Симеон Стълпник" в село Черни връх. Сумата ще отиде за извършването на укрепителни дейности на единствената църква в селото.

Църквата "Св. Симеон Стълпник" е построена през далечната 1937 г. Повод за името на Божията обител е раждането на българския престолонаследник Цар Симеон II. Последният сериозен ремонт на храма обаче е правен в началото на 90-те години на миналия век.

"Не желая да назовавам конкретната сума, с която реших да помогна. Важен е единствено примерът и той да бъде последван. От разкази на хора в селото и от самото църковно настоятелство на храма знам, че той е изграден върху насип, освен това е в тясна близост с дерето, където се събира голямо количество вода при проливни дъждове. Отец Емилиан изрази пред мен опасенията си, че при още едно последващо наводнение пораженията върху храма могат да бъдат пагубни, а това е мястото, където всички християни се събират заедно на най-светлите празници", обясни общинският съветник от РБ Живко Табаков.

Той благодари и на всички хора, които ежедневно носят помощи в офиса на "Движение България на гражданите" в подкрепа на пострадалите от бедствието в Бургаско.

"Похвално е колко много граждани на Бургас, а и не само, се отзоваха на нашия апел за помощ. Първите събрани дарения бяха предадени на кметството в село Черни връх в началото на седмицата. Кампанията и към този момент продължава, защото хората постоянно ни носят дрехи, одеяла и домакинска посуда, няма как да ги върнем. Рядко се среща такава съпричастност", допълни още Табаков.

В близките няколко седмици от църковното настоятелство на храм "Св. Симеон Стълпник" възнамеряват да открият дарителска сметка за набиране на парични средства, така че в инициативата по спасяването на църквата да се включат повече хора.