Живко Табаков даде начало на кампанията за събиране на подписи за ревизия на Зелената зона на 29-и март. Снимка Архив Черноморие-БГ

Живко Табаков даде начало на кампанията за събиране на подписи за ревизия на Зелената зона на 29-и март. Снимка Архив Черноморие-БГ

Общинският съветник Живко Табаков (общински лидер на "Движение България на гражданите" б.а.) ще направи опит да ревизира Зелената зона в Бургас. Докладната му записка с предложението зоната за платено паркиране да отпадне през почивните дни ще бъде разгледана на сесия на местния парламент, която ще се проведе на 24-и април.

Въвеждането на Зелената зона стана с решение на ОбС. Още тогава Живко Табаков се обяви против това предложение с мотивите, че то ще се отрази негативно, както на бизнеса, така и на жителите и гостите на града. Зоната вече е факт и предстои да започне да действа.

Съветникът иницииара подписка сред бургазлии с предложение поне през почивните дни Зелената зона да не действа. Подписите си под това предложение сложиха 13 340 души. "Това е гласът на Бургас. Подписката показва, че в комплекс "Лазур", част от който влиза в обхвата на Зелената зона, не я искат", заяви Живко Табаков. Той ще входира подписката на сесията утре.

"Докато събирахме подписи, разбрах някои важни неща - ние, общинските съветници сме прекъснали връзката с хората. Направи ми впечатление още, че по улиците на града ги няма младите хора от 25 до 40 години. Основно се виждат ученици, майки с деца и пенсионери. Хората споделяха и други проблеми на града, сред които транспортната схема, която влезе в сила преди малко повече от година", сподели Табаков.

Решението на ОбС определя Зелената зона в следния обхват: подзона "Зелена - 1" с граници: от улица "24-ти черноморски пехотен полк" до улица "Велико Търново"; зоната, заключена между улиците "Георги Баев", "Поморие", "Велико Търново", "24-ти черноморски пехотен полк" и "Адам Мицкевич". Подзона "Зелена - 2" е с граници: улица "24-ти черноморски пехотен полк" от улица "Велико Търново", до улица "Поморийска"; улица "Поморийска"; паркинг "Северен плаж".

Работното време на Зелената зона ще бъде от 11:00 ч. до 20:00 ч. всеки ден от седмицата. Цената за престой в зоната ще бъде 1 лев на час.

Предложенията на Живко Табаков за приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за платено паркиране на моторни превозни средства на територията на община Бургас са следните:

§1. Раздел II, чл. 3, ал. 3 се изменя и придобива следното съдържание:

"(3) Такса за паркиране, в определената в Приложение 2 Зелена зона се заплаща в дните от понеделник до петък, включително, с изключение на официални празници и обхваща часовете от 11:00 до 20:00 часа, от 1 май до 30 септември".

§2. В Раздел III, чл.7 се изменя и придобива следното съдържание:

"В границите на Зелена зона се допуска платено паркиране "Служебен абонамент" в работни дни, в часовете от 08:00 до 19:00 часа. В границите на Зелена зона се допуска платено паркиране "Служебен абонамент" в работни дни (от понеделник до петък), в часовете от 09:00 до 22:00 часа. Местата за "Служебен абонамент", за зоните, се определят от Общинския съвет с одобряване на схемата".