По Черноморието е обявен жълт код за силни валежи от дъжд. Снимка Архив Черноморие-Бг

По Черноморието е обявен жълт код за силни валежи от дъжд. Снимка Архив Черноморие-Бг

Жълт код за дъжд и сняг в почти цяла България е обявен за днешния почивен ден. В по-голямата част от страната се очаква да натрупа снежна покривка с дебелина до 10 см. следобед. 6 см покривка натрупа още в петък на прохода "Петрохан", предаде vesti.bg.

Сняг вече натрупа и в по-ниските части от Северозападна България. Градусите ще останат малко под 0. Пътят в района на прохода "Петрохан" е почистен и опесъчен.

От агенция "Пътна инфраструктура" призоваха шофьорите да карат внимателно и да бъдат подготвени за зимни условия. За поддържането на републиканската пътна мрежа са мобилизирани 3000 снегорина.

Към момента няма затворени пътища заради снеговалежи. Преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през проходите "Шипка" и "Петрохан" е забранено.

Жълт код за сняг е в сила за 10 области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София - област, София - град, Перник и Кюстендил. В по-голямата част от тези области ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка с дебелина до около 10 см.

Жълт код за дъжд е в сила за 6 области - Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали. В тези райони на страна ще има значителни валежи от дъжд, като количествата ще са между 20 и 30 л/кв.м.

Жълт код за опасност заради валежи и от дъжд, и от сняг - пък е в сила за 4 области – Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. В тези области ще има значителни валежи от дъжд, а в планините – от сняг. Очакваните количества на валежа са 15-25 л/кв.м.

През това денонощие времето ще се влоши. Под влияние на средиземноморски циклон ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг, съобщават от НИМХ.

През нощта срещу понеделник валежите ще се усилят и в Родопската област и Югоизточна България количествата ще са значителни. Минималните температури ще са предимно между минус 3 и 2 градуса, а максималните - от 0-4 градуса в северозападните, до 8-12 градуса в югоизточните райони от страната. В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. Привечер на места в Родопския масив количествата ще са значителни.

В понеделник сутринта в западната половина от страната, с изключение на крайните югозападни райони, снеговалежите ще продължат, на изток ще вали дъжд. Количествата ще са значителни. Около обяд от югозапад валежите ще отслабват и спират. За тогава е обявен жълт код в цялата страна. 

Във вторник и сряда страната ще попадне в предната част на нов средиземноморски циклон. През първия ден вятърът ще се ориентира от югоизток, ще се усили и температурите ще се повишат – максималните ще бъдат между 5 и 10 градуса, в Горнотракийската низина и източните райони до 14-16 градуса. След временно спиране на валежите от югозапад те отново ще се активизират и през нощта срещу сряда и в сряда ще обхванат страната.

В по-голямата част ще вали дъжд, в Северозападна България преди обяд ще вали сняг, който след обяд ще премине в дъжд. Очакват се значителни валежи, на места в Южна България, придружени с гръмотевици.

Очаква се да се образува снежна покривка, която ще бъде по-дебела в Предбалкана, Централна Северна България и високите полета на Западна България, обясниха метеоролози. 

С преминаването на циклона, в понеделник се очаква валежите от запад да спрат. Във вторник обаче идва нов циклон от югозапад, който ще доведе до нови валежи, но от дъжд .

Най-ниските температури през следващите дни ще бъдат в Северна България. Очаква се дневните стойности да бъдат малко под 0 градуса.

Очаква се по-спокойно време в петък.

Междувременно проверките на автомобили по пътищата на България навлязоха в третата си фаза. Проверява се дали гумите са подходящи за зимни условия и се глобяват неизправните шофьори. Изискването гумите да бъдат с дълбочина на протектора поне 4 милиметра остава в сила до началото на март.