Калин Вельов е на еднодневно посещение днес в Бургас. Снимка Авторът

Калин Вельов е на еднодневно посещение днес в Бургас. Снимка Авторът

Работи се по Регистъра за свободните артисти. Той е изключително важен, защото ще изсветли сектора. Така всички артисти, които са физически лица, ще могат да се регистрират и да получат код за своята професия, коментира Калин Вельов - народен представител от ГЕРБ. В системата на Националната агенция за приходите срещу всяка професия стои съответния код, по който се внася размера на осигуровките. За отделните професии той е различен и зависи от минималния осигурителен праг. Това е и една от целите на Регистъра на свободните артисти. По този начин тези, които са регистрирани там, ще могат да кандидатстват по програми на Министертвото на културата и да получават помощи, както това става сега по време на пандемията.

Около 20 млн. лева са отпуснати за сектора от бюджета Министерството на културата за изминалата година чрез различните мерки.

"Министерството на културата няма неограничен бюджет, но идеята да се подкрепят музиканти, композитори, текстописци, изпълнители е добра. Може би в бързината да се случи това не бе отчетен факта да бъдат изяснени предварително критериите, по които ще бъдат отпуснати допълнителни средства за хората, които вече са в пенсионна възраст", така отговори на въпрос на "Черноморие" Калин Вельов във връзка със списъка с артисти, които са отличени на "Златния Орфей" и ще получат допълнителни пенсии. Решението е на Министерството на културата по повод годишнина от създаването на международния фестивал. То обаче разбуни духовете и настрои изпълнителите едни срещу други. Министърът на културата Боил Банов обясни, че ще бъдат преразгледани критериите и списъкът ще бъде допълнен.

"Ще бъдат включени и другите два фестивала, на които са се изявявали певците - "Мелодия на годината" и "Златна пролет". Важното е, че този процес започна", допълни Калин Вельов. Той положи клетва като депутат на 17-ти юли 2020 година на мястото на Джема Грозданова, е член на Парламентарната комисия по култура в Народното събрание. В качеството си на депутат той обикаля градовете в страната, за да се среща с представители на културния сектор. Досега е посетил 20 града и е имал над 150 срещи. Те са, както с работещи в културни институции, които са на издръжка на държавата и общините, така и с организации, и със свободни артисти. Програмата му предвижда днес среща с директорите на Регионалния исторически музей, на Регионална библиотека "Пейо Яворов", на художествената галерия "Петко Задгорски" и други. Срещата с независимия сектор е тази вечер.