Председателят на камарата на архитектите Събин Попов (вляво) участва заедно с колегите си в приемната на депутатите от Продължаваме промяната. Снимка Авторът

Председателят на камарата на архитектите Събин Попов (вляво) участва заедно с колегите си в приемната на депутатите от Продължаваме промяната. Снимка Авторът

Кодекс да смени Закона за устройство на територията. Той ще се прилага със специално нормативна уредба. Това са предложения на Камарата на архитектите у нас. Членовете на камарата заедно с нейния председател Събин Попов участваха в изнесената приемна на Комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление в парламента.

Държавен фонд с бюджет от 1 млрд. лв. ще финансира общински проекти

"Поставихме редица проблеми, някои от които касаят спешна промяна на някои текстове в сега съществуващия Закон за устройство на територията. По този начин ще бъде намалена и административната тежест върху проектанти и инвеститори", коментира архитект Попов. Според него сега трябва да бъдат извършени най-наложащите промени, а след това да бъде променено изцяло заготодателството, като бъде изготвен и приет Кодекс, който да смени ЗУТ и той да действа с нужните нормативни актове.

Освен проблемите в ЗУТ, по време на приемната са били поставени редица проблеми. "Някои от тях са свързани със санирането. Оказва се, че нелигитимни Сдружения са подали документи за участие в Програмата за енергийна ефективност, тъй като не са правени с години общи събрания", коментира депутатът Йордан Терзийски.

"Най-често се наблюдава срастване между кмет и главен архитект, което води до корупционни практики. Корупционният риск тук е много висок в сравнение с други градове на страната", заяви председателят на Комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление Настимир Ананиев.

В изнесената приемна участваха и Йордан Терзийски, Димитър Ташев - членове на Комисията, както и бургаските депутати от "Продължаваме промяната" - Константин Бачийски, Христо Симеонов, Милко Пенев.