Заседанието на Синода се е провело днес, но не е ясно кои митрополите не са взели участие в него. Снимка Светия синод

Заседанието на Синода се е провело днес, но не е ясно кои митрополите не са взели участие в него. Снимка Светия синод

Каноничният избор за нов Сливенски митрополит ще се проведе на 26-ти май, неделя. Светият синод в нарочното си заседание, което се е провело днес, 25-ти май, е изслушал доклад на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, с приложен протокол за проведения на 19-ти май 2024 г. епархийски избор за митрополит на Сливенска епархия, и единодушно е решил:

На основание чл. 88, ал. 2 от УБПЦ – БП одобрява изборната преписка за проведения епархийски избор.

На основание чл. 90, ал. 1 от УБПЦ – БП на 26 май т.г. - 4 Неделя след Пасха – на Разслабления - св. ап. Карп, св. мчк Георги Софийски, Най-нови, да бъде проведен канонически избор за митрополит на Сливенска епархия в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител".

От съобщението качено в сайта на Синода не става ясно, колко митрополити са присъствали на него и кой как е гласувал. Синодът няма практика да обяснява броя на присъствали и броя на гласувалите, ако гласовете "за" конкретно решение са достатъчни за вземането на решение. Само, ако има гласове против тези митрополити обявяват, защо са гласували така.