Trafik_kula6

Trafik_kula6

Капитан Атанасов: Новите системи ще подобрят морския бизнес

в бургаското пристанище. Съвсем скоро той ще бъде позициониран в новопостроената трафик кула – модерната сграда, която се издига на брега в Зона за обществен достъп на порта, близо до Морска гара.


- Какви са очакванията Ви за новата трафик кула, където съвсем скоро ще бъде позициониран сектор "Управление на трафика - Бургас"?

Там ще се чувстваме по- добре. Трафик кулата се изгражда по Оперативна програма „Транспорт“ на Европейския съюз, с много сериозно финансиране. Ще бъдат обезпечени технически системи, които ще разширят зоната на действие на Брегови център към Дирекция „Ръководство на корабния трафик – Черно море“  на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.  Ще бъдат осигурени много нови технически средства. Нови като технология. Като функции те ще бъдат много близки до това, което използваме в момента. Ще има нови радарни и информационни системи, системи за видеонаблюдение и нова база данни, която ще използваме и която ще бъде актуализирана автоматично непрекъснато. Част от функциите на бреговия център е осигуряване на информационно обслужване на корабния трафик и на всички заинтересовани лица, които са свързани с морския бизнес. Ще се извършва обмен на информация между бреговия център, корабните агенти, самите кораби и държавните служби, които имат отношение към корабоплаването – Изпълнителна агенция „Морска администрация“, „Гранична полиция“,  „Пилотска станция“, пристанищните оператори, влекачните компании. Старата база ще бъде запазена като резервен център за управление на трафика.

- Какво повече от останалите хора виждате вие от тук – от най – високата точка на територията на пристанището?

От това най – високо място се вижда ежедневния и тежък моряшки труд. Така най – добре мога да обрисувам труда на хората, които работят в района на Пристанище Бургас.

- Става ли тук много страшно, когато времето е лошо?

Винаги визуално нещата изглеждат малко по – страшни, когато се гледат отстрани. Но хората, които са свързани с работа на море са свикнали, те са професионалисти и успяват да се справят и с най – тежките ситуации.

Trafik_kula2- Какви са били най – трудните моменти, които сте наблюдавали от тук и е трябвало да реагирате?

- Особено тежки са зачестилите напоследък пролетни бури, така наречените шквалове, които започват много бързо. Те и бързо свършват. Но силата на вятъра, която развиват достига до тридесет метра в секунда. Мощта им може да бъде огромна. Тази внезапност създава доста проблеми и опасности за корабоплаването. Защото ако в един момент върви някаква дейност като маневри – въвеждане или извеждане на кораби, едно развитие на такава моментна буря с голяма сила затруднява изключително много работата.

- Кои са най – драматичните ситуации, за които си спомняте?

В последно време не сме имали такива. Преди шест - седем години имаше случай, когато кораб скъса котва и беше изхвърлен на плажа на Крайморие. Това е една от последните големи аварии, които са се случвали.

- Как реагирате при такъв случай?

Дори и без доклад от страна на кораба, операторът задейства всички сили и средства, които могат да подпомогнат спасяването. Оповестява Морска администрация. Има установен специален морски аварийно – спасителен отряд, който при такива случаи помага за разрешаването на аварията.

- Какви са най – стряскащите сигнали, които сте получавали? 

Имали сме много тъжни моменти, трагични, свързани с човешки съдби. И цялата картина е била пред очите ни. Дори не ми се иска да засягаме тази тема. Аз и колегите ми също сме моряци. За това не бихме желали да коментираме точно това.


Trafik_kula5- Какви са положителните емоции, с които свързвате работата си?

- Аз работя тук от пет години. Имам колеги, които са със стаж в тази служба повече от петнадесет години. Секторът съществува от 1972 година. На това място е позициониран от 1999 година. Бургаското пристанище е определено чрез европейската транспортна политика като опорно пристанище за България, което означава, че пред него има огромни перспективи. Това е свързано и с посещенията  на пасажерски кораби, силното активизиране на пасажерските плавания до остров „Света Анастасия“ - посещенията там достигнаха десетки хиляди. С навлизането на новите системи изключително ще се подобрят условията за морския бизнес и морския транспорт. Аз и колегите ми сме удовлетворени, че сме част от всичко това.