Опашките се вият с километри на територията на република Турция. Снимки Петя Добрева

Опашките се вият с километри на територията на република Турция. Снимки Петя Добрева

Километрични опашки от автомобили се вият вече няколко дни на българо-турската граница. Опашката от страната на ГКПП Малко Търново за излизане от България е значително по-малко в сравнение с тази, която е на двете граници, но за влизане у нас. Опашката в Турция е умопомрачителна и може да откаже мнозина да пътуват по това време до южната ни съседка.

Причината за бавното минаване на границата са автомобилите на турските гастарбайтери, които се прибират в страните, където живеят и работят. Препълнени автомобили предимно с немски, датски и белгийски номера чакат с часове на двете граници, за да им бъдат обработени документите. Освен десетките коли, причина за забавянията са и ограничените гишета, на които се извършва паспортната проверка. Ситуацията се усложнява в часовете, когато се прави смяна на служителите и от двете страни на границата.

Турските гастарбайтери от години излизат и влизат в ЕС предимно през ГКПП - Лесово - Хамзабейли. Така скъсяват пътя до българо-сръбската граница. Тази година обаче мнозина от тях се пренасочиха през ГКПП Малко Търново - Делекьой и опашките не закъсняха. Причината е, че пункта и от двете страни на границата е малък, няма отделни ленти за коли и автобуси, а служителите, които обработват документи и извършват граничната проверка не са много.

Очкванията са до края седмицата нещата да се нормализират, тъй като гастарбайтерите ще са се прибрали в европейските страни, където живеят, тъй като учебната година започва тези дни в Европа.

Галерия